Handig

Zijn pokerspelers betere zakenlui?

0

Gewiekste zakenlui zijn vaak goede pokerspelers en omgekeerd. Zo zegt men toch. Maar is dat juist of is het de gesofisticeerde, coole stijl van een pokerspeler die doet denken aan de uitstraling van een succesvolle zakenman. Onderzoek wijst uit dat pokerspelers wel degelijk over eigenschappen beschikken die een zakenman ook nodig heeft om goede contracten af te sluiten. De look heeft er weinig mee te maken want ook spelers die in pyjama top poker online op hoog niveau spelen, vertonen deze eigenschappen. 

Officieel erkend als denksport 

Poker is meer dan een casinospel. Sinds april 2010 is het officieel een denksport. Er komt dus meer aan te pas dan zuiver geluk. Wie aan de top poker online speelt, komt daar niet van de ene dag op de andere. Het vergt veel oefening en inzicht. Speel nooit voor geld als je maar half weet hoe het spel gaat. Door eerst veel te oefenen in een van de vele gratis pokerrooms online krijg je de spelregels goed onder de knie. Als je vervolgens geld gaat inzetten, kan je je volledig concentreren op je strategie en het inschatten wat de zet van de andere spelers zal zijn.  

Lees de gedachten van je tegenstanders 

Inschatten wat de tegenstander zal doen, is ook een eigenschap van een zakenman. Bij onderhandelingen gaat hij steeds proberen te voorspellen hoe zijn gesprekspartner aan de onderhandelingstafel zal reageren op zijn voorstel. Dat zal hij zelfs doen als hij de vergadering voorbereidt. In gedachten anticipeert hij op mogelijke bedenkingen, twijfels of afkeurend gedrag om zich niet uit zijn lood te laten slaan. 

Niet het doel is belangrijk, wel het spelverloop 

Je kan nog zo goed poker spelen en toch niet winnen. Dat is met zaken doen net hetzelfde: Je kan met je onderneming alles doen zoals het hoort en toch niet het gewenste resultaat behalen. Of zoals Captain Picard in Star Trek zei: “It is possible to commit no mistakes and still lose.” Alleen de spelregels toepassen is niet voldoende, ook niet in een onderneming. Een goede zakenman heeft geen schrik om te falen. Hij aanvaardt het, leert eruit en begint opnieuw.  

Probeer niet de geleden verliezen terug te winnen 

Als je drie keer achtereen verloren hebt, bestaat de kans dat je de volgende keer speelt om het verlies terug te winnen. Deze ingesteldheid zal je oordeel beïnvloeden en kan tot nog meer verlies leiden. Zie elk spel als een spel op zich en doe elke zet in functie van je strategie op dat moment, nooit omwille van eerdere resultaten. Hou trouwens steeds je bankrekening in het oog. Bankbeheer is bepalend om een goede pokerspeler of zakenman te worden. 

Een bekend voorbeeld van een succesvol pokerspeler en zakenman is miljardair David Einhorn, de stichter van het hedgefonds Greenlight Capital. Regelmatig neemt hij deel aan pokertoernooien met hoge inzetten. Op het World Series of Poker Main Event in 2006 eindigde hij derde en won daarbij 4,3 miljoen dollar. Pokerskills en ondernemerskwaliteiten gaan wel degelijk hand in hand maar het hoeft niet altijd om geld te draaien. Top poker online kan je ook spelen zonder geld in te zetten. 

Internationaal zakendoen: 5 tips voor startende ondernemers

Vorig artikel

5 Beste Beleggings Apps van 2020

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig