Test

Aldi & Lidl Elektrische Fietsen: is het wat?

0
elektrische fietsen van aldi en lidl in 2020

Nederlanders hebben fietsen in het bloed. Het hele land is dol op fietsen omdat het ons al met de paplepel is ingegoten. Daarnaast biedt de infrastructuur in Nederland genoeg mogelijkheden om eigenlijk overal per fiets naar toe te reizen. Fietspaden zijn duidelijk aangegeven, vaak krijgen fietsers voorrang (denk aan rotondes), door heel Nederland vind je fietsenstallingen en er zijn tegenwoordig meerdere manieren om een fiets voor een aantal uur of een dag te lenen, waaronder de OV-fiets en Swapfiets.

Toen de elektrische fiets was geboren en er steeds meer types beschikbaar kwamen, ruilden veel Nederlanders de ouderwetse fiets in voor een gloednieuw elektrisch model. Deze bijzondere ontwikkeling werd door fietsendealers en fietsenmakers scherp in de gaten gehouden. Ook via internet groeide de verkoop van elektrische fietsen, oftewel e-bikes, enorm! Toen sommige bouwmarkten ook begonnen met de verkoop van e-bikes was het hek van de dam.

 

Winkelketens Aldi en Lidl hebben deze ontwikkeling goed in de gaten gehouden en proberen natuurlijk een graantje mee te pikken. Zo stonden er na een tijdje in de meeste filialen elektrische fietsen te koop.

Dat het een slimme marketingstunt is, zien we allemaal. Toch roept het wel een aantal belangrijke vragen op; hebben elektrische fietsen van de Aldi en de Lidl een goede prijs/kwaliteitverhouding en wegen ze op tegen andere elektrische fietsen? Is het verstandiger om een elektrisch model bij de fietsspecialist te bestellen of is een bezoekje aan de winkel misschien verstandiger? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel, dus lees snel door!

 

Wat is een elektrische fiets precies?

Er zit een wereld van verschil tussen de traditionele fiets en zijn elektrische variant. Wat meteen opvalt is de grote accu die op de bagagedrager of in het frame is verwerkt. Zo’n accu heeft een trapkrachtsensor of een snelheidssensor. De sensor meet de gereden snelheid en bepaalt wanneer er trapondersteuning nodig is.

Moderne varianten kunnen ook handmatig worden bediend, waardoor de fietser zelf kan bepalen wanneer trapondersteuning gewenst is (een zogenaamd rijprogramma). De trapondersteuning biedt veel voordelen t.o.v. de traditionele fiets. Zo gaat het fietsen een stuk gemakkelijker en is het mogelijk om moeiteloos grote afstanden te overbruggen. Afhankelijk van de accu-duur is het mogelijk om fietstochten van bijvoorbeeld 20 kilometer fluitend af te leggen.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een e-bike?

Als je een enthousiaste fietser bent, wil je natuurlijk een e-bike die geschikt is voor de afstanden die jij aflegt. Het aanschaffen van een e-bike is geen dagelijkse investering. Je hoopt natuurlijk zonder problemen jaren te kunnen genieten van een elektrische fiets. Voordat je overgaat op de aankoop van een e-bike is het belangrijk om de volgende zaken goed in de gaten te houden:

 

Accu

De accu maakt het wezenlijke verschil tussen iedere andere fiets. Met een volle accu kan je zonder al te veel inspanning kilometers afleggen, dat heet de zogenaamde actieradius. Wanneer de accu is aangesloten, levert het de nodige energie om trapondersteuning te kunnen bieden.

De trapondersteuning drijft de fiets automatisch aan, zolang de trappers maar draaien. Wanneer een fietser begint met trappen, pakt de accu dit automatisch over. Zo blijf je toch in beweging, terwijl je niet veel kracht meer hoeft te zetten.

Motor

Waar de accu de nodige energie levert, doet de motor al het werk. De motor zorgt namelijk voor de aandrijving en bepaalt hoe snel de fiets gaat. Dit wordt aangegeven in Newtonmeters (Nm). Hoe hoger het aantal Newton-meters, hoe krachtiger de motor is. Omdat op de meeste e-bikes een begrenzer zit, zal een elektrische fiets met een krachtige motor niet gegarandeerd veel sneller gaan. Toch komt een krachtige motor goed van pas wanneer je ook hoogtemeters gaat maken.

De motor in een e-bike kan op drie verschillende plekken geïnstalleerd zijn; in het voorwiel, in het achterwiel of in het frame boven de trapas.

  • Motor in het voorwiel

De fiets is goed in balans maar de trekkracht is beperkt om slippen te voorkomen

 

  • Motor in het achterwiel

Voor veel fietsers de meest comfortabele optie. Het voelt namelijk aan alsof iemand je een zetje geeft tijdens het fietsen

 

  • Motor in het frame

De motor zit op een lage en centrale plek voor voldoende stabiliteit en evenwicht

 

Proefrit en servicebeurt

Om de juiste ‘feeling’ bij een elektrische fiets te ervaren, is een proefrit zeker aan te raden. Door slechts een kort rondje te fietsen, kan je al voor een groot deel bepalen of de elektrische fiets aan jouw wensen voldoet.

De e-bikes die door Aldi en Lidl worden verkocht, kunnen in de meeste gevallen niet getest worden. Mocht deze optie niet beschikbaar zijn, is er nog een ander alternatief; Probeer thuis een proefrit te doen. Zo heb je toch even kort de e-bike kunnen ervaren, waardoor je uiteindelijk een betere keuze kunt maken.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zo ook bij een e-bike. Hoe goed je ook met de fiets omgaat, de kans bestaat altijd dat er iets kapot gaat of niet meer functioneert naar behoren. Een paar handige vingers kunnen kleine reparaties zelf nog wel oplossen maar dit wordt ingewikkelder wanneer er een probleem in de motor, de accu of de naaf zit.

Vergeet dus niet te vragen welke voorwaarden de winkel aanhoudt, met betrekking tot een servicebeurt. Veel fietsenmakers en fietsen dealers zullen de eerste servicebeurt misschien volledig vergoeden of in prijs verminderen, terwijl de Aldi en Lidl deze service niet hebben.

 

Elektrische fiets van de Aldi

Het assortiment aan e-bikes is enorm gegroeid omdat er meer winkels en bedrijven zijn bijgekomen die de e-bike trend volgen. Er zitten dus ook grote verschillen in de prijs/kwaliteit verhouding. We geven je graag een korte beschrijving en toelichting over de Aluminium City E-bike 28 van €1.049,- Zoals de naam weggeeft, is de fiets uitermate geschikt voor het stadsleven. Dit is tevens de enige e-bike die Aldi verkoopt.

Aluminium City E-bike 28

Vermogen

Accu verwerkt in de bagagedrager   à Als het ware een ‘duwtje in de rug’

Motor van 250 watt en 50 Nm.        à Lager dan gemiddeld, voor een City-bike niet per se nodig

Actieradius van 130 kilometer                     à Vrij positief ingeschat, accu heeft slechts 250 Watt

 

 

 

Overige specificaties

Selle Royal gel zadel                          à Voldoende zitcomfort

Geveerde voorvorken                                    à Extra vering en demping om comfortabel te fietsen

Ergonomische handvatten                 à Zorgt voor voldoende grip

Licht aluminium frame                                   à Maakt de e-bike licht van gewicht maar ook minder sterk

Trapondersteuning tot 25km                        à Hetzelfde bij alle andere e-bikes op de markt

7 versnellingen Shimano Nexus       à Meer dan genoeg versnellingen voor in de stad

Trelock frame slot                              à Veilig vergrendelen van de e-bike

Banden met lekstop                           à Minder gevoelig voor een lek in de band

Overzichtelijk Display                                   à Praktisch bij regenachtig weer of in de avond

 

Conclusie

De Aluminium City E-bike 28 biedt voor het schappelijke bedrag van €1.049,- best veel waarde voor je geld. Voor dit bedrag heb je een budget elektrische fiets met alle essentiële aspecten. Zoals de naam al weggeeft, is de fiets bedoeld voor de stad. Wanneer je kleine stukjes rijdt en regelmatig moet stoppen voor het verkeerslicht is deze fiets prima geschikt. Helaas zijn het vermogen van de motor en de capaciteit van de accu beduidend lager dan een gemiddelde e-bike die je bij een fiets professional kunt bestellen. Houdt ook rekening met het feit dat de onderdelen kunnen slijten en dat een servicebeurt waarschijnlijk niet inbegrepen zit.

Elektrische fietsen van de Lidl

In tegenstelling tot de Aldi is de Lidl op het gebied van e-bikes beter vertegenwoordigd. Zo staan er op de website van Lidl twee elektrische fietsen, de Prophete E-bike 28 en haar luxueuze broer, de Prophete E-bike 28 Premium. Bovendien heeft de Lidl zelfs één E-mountainbike. Omdat de e-mountainbike in een andere categorie valt, laten we deze voor nu buiten beschouwing.

Beide e-bikes die bij de Lidl verkrijgbaar zijn, komen met een aantal belangrijke voorwaarden. Zo krijg je bij aanschaf 10 jaar garantie op het frame en 2 jaar garantie op de accu. Bewaar de kassabon of het aankoopbewijs dus! Daarnaast wordt de fiets voor 95% gemonteerd geleverd. Dit betekent concreet dat de pedalen nog gemonteerd moeten worden en dat het stuur nog niet is versteld, wat ook eerst moet gebeuren.

 

Prophete E-bike 28 Premium

Vermogen

Accu verwerkt in de bagagedrager   à Als het ware een ‘duwtje in de rug’

Blaupunkt middenmotor (36V/450W)          à Het gemiddelde vermogen wat een e-bike ongeveer geeft

Actieradius van 140 kilometer                     à Een bovengemiddelde actieradius

5-traps vermogensregeling               à Zelf het vermogen regelen (stopt bij 25 km/u)

Oprij- en aanduwhulp                         à Een kleine boost na het opstappen, tot 6 km/u

 

Overige specificaties

Selle Royal City-gelzadel                  à Voldoende zitcomfort

Verstelbare stuurstang                                 à Mogelijk om de zithouding te verstellen

Geveerde voorvorken                                    à Extra vering en demping om comfortabel te fietsen

Ergonomische handvatten                 à Zorgt voor voldoende grip

V-brakes                                            à Voldoende remkracht aan de voor- en achterzijde

Aluminium frame                                à Maakt de e-bike licht maar zo ook minder stabiel

Trapondersteuning tot 25km                        à Hetzelfde bij alle andere e-bikes op de markt

7 versnellingen Shimano Nexus       à Meer dan genoeg versnellingen voor in de stad

Geïntegreerd Trelock slot                 à Veilig vergrendelen van de e-bike

Continental banden met lekstop       à Minder gevoelig voor een lek in de band

Overzichtelijk LCD display               à Praktisch bij regenachtig weer of in de avond

Light-on functie                                  à Verlichting schakelt in via de accu

Fietstas beugels en snelbinders       à Samen met de accu verwerkt op de bagagedrager

 

Conclusie

Voor het bedrag van €1.199 ziet het er naar uit dat de Prophete E-bike 28 Premium van de Lidl een prima optie is. Met een motor van 450W en een actieradius van 140 kilometer is het mogelijk om op goed tempo een flinke afstand te overbruggen. Bovendien heeft de e-bike veel nuttige handigheidjes, wat de fietservaring alleen maar verbeterd. Het is zelfs mogelijk om een kinderzitje aan het stuur of de bagagedrager te bevestigen! (zolang het kinderzitje inclusief het kind niet meer dan 15 kilogram wegen)

Prophete E-bike 28

Vermogen

Accu verwerkt in de bagagedrager   à Als het ware een ‘duwtje in de rug’

Blaupunkt voorwiel motor (36V/250W)        à Het gemiddelde vermogen wat een e-bike ongeveer geeft

Actieradius van 100 kilometer                     à Een bovengemiddelde actieradius

5-traps vermogensregeling               à Zelf het vermogen regelen (stopt bij 25km/u)

Oprij- en aanduwhulp                         à Een kleine boost na het opstappen, tot 6km/u

 

Overige specificaties

Selle Royal City-gelzadel                  à Voldoende zitcomfort

Verstelbare stuurstang                                 à Mogelijk om de zithouding te verstellen

Geveerde voorvorken                                    à Extra vering en demping om comfortabel te fietsen

Ergonomische handvatten                 à Zorgt voor voldoende grip

V-brakes                                            à Voldoende remkracht aan de voor- en achterzijde

Aluminium frame                                à Maakt de e-bike licht maar zo ook minder stabiel

Trapondersteuning tot 25km                        à Hetzelfde bij alle andere e-bikes op de markt

7 versnellingen Shimano Nexus       à Meer dan genoeg versnellingen voor in de stad

Geïntegreerd Trelock slot                 à Veilig vergrendelen van de e-bike

Overzichtelijk LED display                à Praktisch bij regenachtig weer of in de avond

Light-on functie                                  à Verlichting schakelt in via de accu

Fietstas beugels en snelbinders       à Samen met de accu verwerkt op de bagagedrager

 

 

Conclusie

Zowel de Prophete E-bike 28 Premium als de Prophete E-bike 28 zijn bijna gelijk met elkaar. De Premium-variant heeft weliswaar een grotere actieradius en meer accucapaciteit, toch is de normale Prophete een prima keuze wanneer je kleine stukjes aflegt. Evenals de Prophete Premium is het mogelijk om een kinderzitje aan het stuur of de bagagedrager te bevestigen, zolang het totaalgewicht maar onder de 15 kilogram blijft.

 

Conclusie

Om even terug te komen op de vragen uit de introductie; Op het eerste gezicht lijkt er niks mis te zijn met de elektrische fietsen van zowel de Aldi als de Lidl. De e-bikes hebben geen bijzondere statistieken of testresultaten maar zijn prima geschikt voor kleine ritjes, zoals even op en neer naar de supermarkt of het werk. Toch is het goed om deze budget e-bikes te vergelijken met e-bikes van andere verkopers.

Dealer of fietsenmaker: In elk dorp of elke stad is wel een fietsenmaker gevestigd. Eerder genoemde budget e-bikes zal je daar niet meteen terugvinden. Alhoewel het assortiment in een hogere prijsklasse ligt, heeft de aanschaf bij een professional meerdere voordelen. Zo neemt een professional de tijd voor persoonlijk advies, heeft hij/zij veel kennis en ervaring over de fiets en bijbehorende accessoires, zijn proefritten altijd mogelijk, zitten reparaties en een servicebeurt soms inbegrepen en is de levering aan huis meestal ook mogelijk.

Internet: Veel e-bikes zijn altijd op voorraad voor scherpe prijzen en levering aan huis is randvoorwaardelijk. Helaas is een proefrit maken niet mogelijk, is de informatie niet kritisch en bestaat de kans dat er problemen ontstaan, m.b.t. de levertijd. Reparaties en servicebeurten zijn doorgaans lastig te regelen.

Aldi en Lidl: Zoals beschreven hanteren Aldi en Lidl beide lage prijzen en liggen deze winkels vaak in de buurt. Levering aan huis is mogelijk. Helaas beschikt het personeel van beide winkelketens over beperkte informatie en kennis m.b.t. de e-bikes, is er een zeer beperkte keuze aan modellen en zit een reparatie er simpelweg niet in.

 

 

10 Beroemdste Nederlandse uitvindingen

Vorig artikel

Veel content op je site maar geen bezoekers? Doe promotie offline en online

Volgende artikel

Ook iets voor jou