Nieuws

Dit zijn 4 tips voor langdurig verzuim bij werknemers

0
Dit zijn 4 tips voor langdurig verzuim bij werknemers

Verzuim op de werkvloer is echt zo’n serieus dingetje voor veel bazen. Langdurig uit de running zijn kan zowel voor je collega als voor het bedrijf behoorlijk lastig zijn. Daarom is het echt key om goed om te gaan met langdurig verzuim en ervoor te zorgen dat je collega’s snel en gezond weer aan de bak kunnen. In dit artikel delen we vier handige tips voor bazen om langdurig verzuim bij collega’s effectief aan te pakken.

Zorg voor een goede communicatie

Een van de belangrijkste aspecten bij langdurig verzuim is goede communicatie tussen werkgever en werknemer. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met de zieke werknemer en te informeren naar zijn of haar gezondheidstoestand. Het voeren van een verzuimgesprek kan hierbij helpen. Tijdens dit gesprek kan de werknemer aangeven wat hij of zij nodig heeft om weer aan het werk te kunnen en kunnen eventuele zorgen of knelpunten besproken worden.

Zorg voor de juiste ondersteuning

Het is echt cruciaal om collega’s die langere tijd uit de running zijn, goed te ondersteunen. Denk aan het inschakelen van een bedrijfsdokter om te helpen bij het herstelproces, of het aanbieden van coaching of counseling om hen door deze uitdagende tijd heen te loodsen. Door ervoor te zorgen dat je collega de juiste hulp en ondersteuning krijgt, geef je hen de beste kans om snel weer aan de slag te kunnen. En vergeet niet, een beetje extra ondersteuning kan een wereld van verschil maken voor hun herstel!

Maak afspraken over re-integratie

Een goede re-integratie is essentieel bij langdurig verzuim. Maak daarom duidelijke afspraken met de werknemer over de stappen die genomen moeten worden om weer aan het werk te kunnen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de werknemer deeltijds gaat werken, aangepast werk krijgt of dat er een re-integratietraject wordt opgestart. Door samen met de werknemer concrete doelen en afspraken te maken, vergroot je de kans op een succesvolle terugkeer naar het werk.

Zorg voor een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving kan bijdragen aan het voorkomen van langdurig verzuim. Zorg daarom dat de werkomgeving veilig en ergonomisch verantwoord is en dat werknemers voldoende mogelijkheden hebben om te ontspannen en te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van werknemers, bijvoorbeeld door het aanbieden van stressreductie programma’s of het creëren van een open cultuur waarin werknemers zich veilig voelen om over hun mentale gezondheid te praten.

Wees uniek als bedrijf en wordt duurzaam met deze tips!

Vorig artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws