Handig

Inductie Wokpan kopen: hier moet je op letten

0
inductie wokpan kopen

Wat is er belangrijk als je een wokpan gaat aanschaffen

Een van de eenvoudigste en snelste gerechten die je op tafel kunt toveren, is ongetwijfeld een wokgerecht. Je kunt er eindeloos mee variëren en het is ook nog eens gezond omdat je geen of weinig vet gebruikt. Alleen maar voordelen dus!

Plaatstalen Chinese Wok

Chefs verkiezen een plaatstalen Chinese wok: daarbij zorgen niet alleen de rondingen, maar ook het staal voor een ideale warmtegeleiding. Op hoge temperatuur schroei je de ingrediënten dicht, blijven de voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard én blijven je groenten lekker knapperig.

Gietijzer

De tweede beste keuze is gietijzer: het materiaal wordt zo heet dat, mits je een beetje olie toevoegt, je ingrediënten meteen dichtschroeien en niet aan de pan gaan plakken. Een gietijzeren wok is wel wat zwaarder dan een stalen exemplaar, en meestal ook wat duurder. Toch gaat ze, als je ze goed onderhoudt, wel een leven lang mee.

Kies je voor een goedkopere wok, ga dan voor een exemplaar met antiaanbaklaag: dat bespaart je veel afwas! Hou er wel rekening mee dat een antiaanbaklaag ook verslijt en dat je na 3 à 5 jaar een nieuwe pan zult nodig hebben.

Inductie

Hou bij het uitkiezen van een wok wel de bodem van de pan in het oog: een wokpan met bolle bodem kun je alleen op een speciale wokbrander gebruiken. Pannen met een platte bodem kun je ook gebruiken op gas, elektrische en keramische fornuizen. Voor inductiekookplaten heb je een inductie wokpan nodig. Deze hebben een vlakke bodem en geleiden het magnetisch veld van een inductiekookplaat.

Heeft je wokpan een antiaanbaklaag, dan kun je er meteen mee aan de slag, maar zorg er wel voor dat het een goede is. Een plaatstalen wok vraagt een drastische voorbereiding. Doordat hij machinaal in zijn vorm geperst wordt, zitten er soms nog sporen van motorolie op en daarna is hij met was ingewreven tegen het roesten. De was schuur je er makkelijk uit met een harde spons en heet water. Daarna zet je de pan op een zo hoog mogelijk vuur tot hij een diepe auberginekleur krijgt, ongeveer na 20 minuten. Misschien moet je hem schuin in de vlammen houden om ook bij de randen te geraken. Na het inbranden mag de wok in een spoelbak met ijskoud water. Maak hem schoon met een zachte borstel en droog hem boven het vuur. Verdeel een klein scheutje olie met een propje keukenpapier over de hele wok en… klaar om een leven lang mee te gaan!

Het belang van linkbuilding uitgelegd

Vorig artikel

Zin om te starten met een blog? Hou rekening met de laatste trends in blogland

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig