HandigLijstjesNieuws

10 Beroemdste Nederlandse uitvindingen

0

Ben jij op zoek naar een gat in de markt? Gelukkig hoef je niet ver te zoeken en kun je je laten inspireren door uitvinders en ondernemers van Nederlandse bodem. Nederland is namelijk één van de meest innovatieve landen ter wereld! Hieronder de 10 Beroemdste Nederlandse uitvindingen om trots op te zijn.

Microscoop (1595) – Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek wordt vaak genoemd als de uitvinder van de microscoop. De eer komt echter de familie Jansen toe. Sacharias Jansen vond in 1595 de eerste, samengestelde microscoop uit. Vader Hans heeft waarschijnlijk de basis gelegd voor deze uitvinding. Daarom hoor je soms de term ‘Jansen-microscoop’. Waarom de uitvinding van de microscoop toch vaak in één adem met Antoni van Leeuwenhoek wordt genoemd? Omdat hij meerdere verbeteringen heeft doorgevoerd op het apparaat.

Effectenbeurs (1602) – VOC

Heb je er ooit al eens over nagedacht, dat de beurs en de handel in aandelen, ook ooit is ‘uitgevonden’?  Handel in leningen en ingewikkelde constructies, zoals termijncontracten, bestaan al sinds de oudheid. Pas in de elfde eeuw kwam men op het idee om een centrale plek in te richten voor dit soort contracten. In Frankrijk werden de ‘courtiers de change’ ingericht. In de zestiende eeuw ontstonden de eerste beursgebouwen. Vanaf 1602 was het mogelijk om in Amsterdam te handelen in aandelen en derivaten. Het ging in de eerste plaats om aandelen in de VOC. De uitvinding van de effectenbeurs wordt daarom ook wel toegeschreven aan de VOC.

Onderzeeboot (1620) – Cornelius Drebbel

Het eerste vaartuig dat onder water kon voortbewegen, staat op naam van de Nederlandse uitvinder Cornelius Drebbel. Tussen 1620 en 1624 testte hij zijn onderzeeboot op de Theems. Uiteindelijk haalde zijn uitvinding zeker 5 meter onder water. Een leuk weetje is overigens dat alleen de Nederlandse marine het onderscheid maakt tussen duikboten en onderzeeboten. Een duikboot is voor de Nederlandse marine een vaartuig dat vooral boven water vaart en pas duikt zodra een vijand ten tonele verschijnt.

Brandweerslang (1673) – Jan & Nicolaas van der Heyden

In 1673 werd een ontzettend handige uitvinding gedaan door de gebroeders Van der Heyden. Zij vonden namelijk de moderne oprolbare brandslang uit. Eerst legde Jan de basis voor een brandweersysteem. Na het verbeteren van de brandweerpomp, werd deze geïnstalleerd in alle wijken van Amsterdam. De aanzet voor het oppompen van water werd ook gedaan door dezelfde Jan. Het is dan ook niet al te verbazingwekkend dat deze Jan werd benoemd tot de eerste generaal-brandmeester van Nederland.

Snellenkaart (1861) – Herman Snellen

Heb je ooit wel eens een oogtest laten doen? De kaart waar je dan de symbolen van moet aflezen, is geïntroduceerd door de Nederlandse oogarts Herman Snellen in 1861. De kaart met symbolen wordt daarom de Snellenkaart genoemd. De Snellenkaart werd gepresenteerd op het Oogheelkundig Congres in Heidelberg. De opbrengst van de verkoop van de kaarten, die voor twee gulden per stuk over de toonbank gingen, ging naar het Ooglijdersgasthuis. Hier werkte Herman Snellen. De Snellenkaart was populair, zo schafte de Britse militaire gezondheidsdienst in 1864 zo’n 1000 kaarten aan.

Vierwielaandrijving (1903) – Spijker

Het eerste voertuig met vierwielaandrijving was de Spyker 60HP-racer in 1903. Deze auto had ook de eerste zescilindermotor ter wereld.  De hoogste snelheid van de auto? Zo’n 110 kilometer per uur. Het zou nog even duren voordat de techniek van de vierwielaandrijving opnieuw werd toegepast. Net na de Tweede Wereloorlog werd het systeem Trado ontwikkeld in Nederland, waardoor het mogelijk was om bestaande (vracht)auto’s om te bouwen naar een vierwielaandrijving, of een 6×4- of 6×6-aandrijving. Het zou tot de jaren ’80 duren voordat de vierwielaandrijving werd gebruikt voor personenauto’s en niet alleen voor trekkers, terreinauto’s en legervoertuigen.

Flitspaal (1958) – Maus Gatsonides

De allereerste flitspaal staat op naam van de Nederlandse rallyrijder Maus Gatsonides (1911-1998). De eerste flitspaal kreeggegevens via twee rubberslangetjes die dwars over de weg lagen.
Zodra de voorwielen van een auto het eerste slangetje raakten, trad een chronometer in werking. Zodra het voertuig het tweede slangetje raakte, stopte de meter. Via het tijdsverloop werd de snelheid van het voertuig berekend. In Engeland wordt een flitspaal ‘Gatso’ of ‘Gatso Camera’ genoemd. ‘To be gatsoed’ betekent: geflitst zijn.

Cassettebandje (1962) – Philips

De ´mixed tape´ werd een begrip door de uitvinding van het cassettebandje door Philips in 1962. Een cassettebandje bestaat uit een doosje met daarin een magneetband. Die magneetband is de drager van het geluid. De grammafoonplaat was destijds populair, maar het cassettebandje won zeer snel terrein. Het cassettebandje werd gebruikt om naar muziek te luisteren, maar opnemen kon je er ook mee. Philips ontwikkelde ook een opvolger, de digital compact cassette. Dit werd echter geen succes.

Het cassettebandje (1962) werd snel populair

CD (1983) – Philips & Sony

 In de Philips-geschiedenis is 9 maart 1979 een memorabele dag, toen werd namelijk het cd-lab geopend. Na een jaar werd de Compact-Discstandaard gepubliceerd door Philips en Sony. Op 17 augustus 1982 werd de eerste cd gefabriceerd, voor de Japanse markt. Op deze cd stond het album The Visitors van ABBA. De eerste Nederlandstalige band op cd, was Doe Maar. CD’s zijn schijfjes polycarbonaat waar digitale informatie in wordt gelaserd door hele kleine putjes te maken. Het patroon van putjes wordt uigelezen en de muziek knalt vervolgens uit je speakers.

WIFI (1997) – Victor Hayes

Tot slot nog een zeer belangrijke uitvinding. Die van de WiFi. De Nederlandse ingenieur Victor Hayes wordt ook wel ‘de vader van WiFi’ genoemd. Deze ingenieur is verantwoordelijk voor de technnologie achter de standaard voor Wifi. Deze standaard bestaat sinds 1997. Wifi wordt ook wel uitgesproken als ‘wajfaj’. De term ‘Wifi’ is een duidelijke verwijzing naar de term ‘hifi’ uit de audiowereld. Hifi betekent ‘High Fidelity’.

Waarom het goed is om als ZZP’er verzekerd te zijn

Vorig artikel

Aldi & Lidl Elektrische Fietsen: is het wat?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig