Nieuws

4 tips om goedkoop geld te lenen

0

Je wilt een nieuwe auto, een nieuwe hoekbank, of een nieuwe laptop, maar hebt daar op dit moment nog even niet genoeg geld voor. Een lening is dan dé uitkomst. Maar ze zeggen niet voor niets ‘geld lenen kost geld’. Hoe weet je dan zeker dat jij op een goedkope manier geld leent? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij!

Bepaal je leendoel

Voordat je op zoek gaat naar een lening, is het goed om te bedenken wat het doel ervan is. Waarom je het geld nodig hebt. Sommige aanbieders hebben voor bepaalde leendoelen namelijk speciale – en goedkopere – leningen. Op basis van je leendoel wordt ook nagegaan of een persoonlijke lening of doorlopend krediet het meest relevant is. Die eerste is meestal een goede keuze als je in één keer veel geld nodig hebt. Je betaalt hierover vaste maandlasten met een vaste rente. Een doorlopend krediet is handig als je extra geld achter de hand wilt hebben. De rente hierover is variabel, maar meestal lager dan bij een persoonlijke lening.

Bereken de totale kosten

Als je verschillende leningen vergelijkt, kies dan niet direct voor de lening met de laagste maandlasten. Dat lijkt misschien goedkoper, maar als er sprake is van een langere looptijd, betaal je onderaan de streep toch meer. Bereken dus altijd de totale kosten van de lening. Dus welk bedraag aan rente komt er in totaal bovenop het bedrag dat je leent – en dus sowieso moet aflossen. Het zou zomaar kunnen dat een lening met een hogere rente en een kortere looptijd, dan opeens goedkoper blijkt te zijn!

Leen niet meer dan nodig

Als je om welke reden dan ook geld gaat lenen, leen dan niet meer dan nodig is. Leg een deel van het geldbedrag zelf in, zodat je alleen het hoognodige moet afnemen in de vorm van een lening. Stel je hebt 15.000 euro nodig om je huis in te richten en je hebt 3.500 euro gespaard. Dan doe je er goed aan om alleen de 11.500 euro te lenen die je echt niet zelf hebt. Hoe lager het bedrag dat je leent, hoe minder je in totaal aan kosten hebt. De rente is namelijk altijd een percentage van het totale geleende bedrag. Bovendien houd je op die manier ook je maandlasten lager!

Sluit meerdere leningen over

Als je een nieuwe lening wilt afsluiten, terwijl je al verschillende leningen hebt lopen, kun je kijken naar de optie om je leningen over te sluiten. Door één nieuwe lening af te sluiten, kun je al je openstaande schulden in één keer aflossen. En dat is voordelig, omdat het rentepercentage vaak lager wordt als je sneller aflost. Zo kun je dus besparen op een deel van de kosten die je anders zou maken. Daarnaast is het zo dat er vaak een lagere rente wordt toegepast op hogere leningen. Dus als je meerdere kleine bedragen hebt geleend, betaal je relatief veel rente. Kies daarom bij het oversluiten van een lening voor een krediet met gemiddeld gunstigere voorwaarden dan je lopende kredieten.

Een zonnepaneel toch design-technisch mooi integreren op je huis

Vorig artikel

Zo kies je de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws