GeldHandigLijstjesNieuws

5 tips om je uitgaven bij te houden

0

Vaak denk je aan het einde van de maand: zo dat geld is hard gegaan! Soms heb je het gewoon niet door hoeveel geld je uitgeeft en vliegt het geld er doorheen. Koffietje hier en lunch daar. Het kan heel verstandig zijn om je geld bij te houden zodat je weet hoeveel geld je overhoudt en waar je het allemaal aan uit geeft.

Er zijn veel manieren om inzicht te krijgen in jouw uitgaven. Door hier inzicht in te krijgen, kun je veel bewuster omgaan met geld en ontdek je misschien wel ineens dat je heel veel geld uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Bijvoorbeeld een frietje op station wanneer je staat te wachten op de trein. Eigenlijk heel zonde. Zeker als je thuis gewoon eten hebt. Wij hebben een aantal tips waarmee jij wat geld kunt overhouden.

Pin elke week contant geld

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders het moeilijker vinden om online geld te budgetteren. Bij het online shoppen, online gamen of legaal online gokken, verliest men soms het besef van de echte waarde van geld. Wanneer jij elke week een bepaald bedrag pint en alleen dat mag uitgeven, houdt je ook je uitgaven goed bij omdat het elke week hetzelfde is. Je kunt bijvoorbeeld een vast bedrag kiezen waarmee je jouw eten koopt en andere dingen. Hier is wel enige discipline voor nodig omdat je jezelf wel goed moet houden aan dat ene bedrag en er niet overheen mag gaan. Anders is de hele functie ervan weg. 

Excel bestand

In een excel bestand kun je heel makkelijk cijfers tegenover elkaar houden. Je kunt je uitgaven vergelijken met je inkomsten waardoor je snel kunt zien of je niet te veel uitgeeft dan je eigenlijk kan. Dit is handig om te doen als je ergens voor moet sparen, maar ook om te ontdekken wat je maandelijkse uitgaven zijn. Je kunt je uitgaven sorteren op nodig (betalen van hypotheek, zorgverzekering, auto, abonnementen, eten) en op minder nodig (etentje, dagje uit, feest). Wij geven hier maar een bepaald template aan, maar jij kunt voor jezelf beslissen waar jouw prioriteit ligt. Kies voor jezelf een dag in de week wanneer jij dit wilt invullen in je bestand.

Bewaar bonnetjes

Je kunt ervoor kiezen om alles online bij te houden, maar ook in een administratieboek. Op deze manier heb je alles fysiek bij de hand en zorg je er ook voor dat je overal een bonnetje van hebt. Zo kun je het altijd nog ruilen. Het enige nadeel is wel dat het printpapier kost en misschien iets meer moeite. Dit is een overweging die jij zelf maakt.

Apps

Er zijn heel veel apps die voor jou het werk kunnen doen en het ook visueel maken. Het voordeel van een app is dat je het altijd bij de hand hebt en je het onderweg in de trein in kunt vullen. Zo hoef je er geen tijd voor uit te strekken.

Wees streng voor jezelf en vooral bewust

Nu heb je heel veel manieren om je geld bij te houden, maar daadwerkelijk wat aan je uitgaven doen ligt bij jou. Je kunt na een maand je uitgaven bij te houden even goed kijken wat wel of niet nodig was. Schrijf op wat niet nodig was en hoeveel je hieraan hebt uitgegeven. Dit kan heel wat ogen voor je openen. Wees vervolgens streng voor jezelf en denk bij elke uitgaven bewust na: heb ik dit nodig of niet.

Zo kies je de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf

Vorig artikel

Onderscheidend vermogen: Wat is het en hoe zet je in het in voor je website?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Geld