GeldHandigNieuws

Zo kies je de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf

0

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. En als ondernemer wil je het liefst voorkomen dat je voor een ongeluk financieel aansprakelijk wordt gesteld. Schadeclaims kunnen namelijk tot in de duizenden of zelfs miljoenen euro’s oplopen. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering biedt de oplossing, maar hoe kies je de juiste?

Er zijn natuurlijk een hoop dingen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld op de verzekeraar, het eigen risico, de dekking bij de verschillende verzekeringen en de premiekosten die je daarvoor betaalt. Maar ook op de situatie binnen jouw bedrijf: heb je wel of geen personeel, wat is je omzet, en wat doe je eraan om de kans op schade te verkleinen? Een aantal tips op een rij.

1. Kies voor één verzekeraar

Als je al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt lopen bij een verzekeraar, kun je de verzekering voor je bedrijf het beste ook daar afsluiten. Dat levert namelijk vaak korting op. En het is lekker overzichtelijk. Want zo heb je maar één adres waar je moet aankloppen bij eventuele schade. Let trouwens op: als zzp’er heb je ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig. Een particuliere verzekering is dus níet voldoende.

2. Vraag advies

Als je er niet uitkomt, of te weinig tijd hebt om de plussen en de minnen naast elkaar te leggen, is het aan te raden om advies in te winnen bij een expert. Die kan voor je nagaan wat je nodig hebt en helder uitleggen wat je het beste wel kunt doen en wat juist beter niet. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van je eigen risico, of om eventuele aanvullende verzekeringen. Zo weet je zeker dat je een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zult kiezen.

3. Zorg voor goede bedrijfsomstandigheden

Wanneer je bent verzekerd, betekent dat nog niet dat je een vrijbrief hebt om risico’s te nemen. Je verzekeraar verwacht dat je er zoveel mogelijk aan doet om de kans op een aansprakelijkheidsclaim te voorkomen. Hoe dan ook dien je ervoor te zorgen dat de bedrijfsomstandigheden in orde zijn, dat je samenwerkt met betrouwbare partijen en goede producten of diensten levert. Het Verbond van Verzekeraars heeft een folder met tips hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen.

4. Extra dekkingen

Onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt niet álle schade die je als bedrijf kunt veroorzaken. Voor sommige gevallen heb je extra dekking nodig. Bijvoorbeeld bij vermogensschade, verkeersschade of – misschien nog wel de belangrijkste – schade door de uitoefening van je beroep. Die laatste wordt gedekt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en die komt bijvoorbeeld van pas wanneer een partij schade loopt door slecht advies wat jouw bedrijf heeft gegeven.

5. Houd rekening met veranderingen

Als de zaken goed gaan, kan je bedrijfsstructuur zomaar veranderen. Misschien krijg je meer personeel in dienst. Lever je extra diensten of producten. Of verhuis je naar een groter kantoor. Hoe dan ook; het risico dat je loopt kan groter worden of veranderen. Het is daarom goed om zo nu en dan even na te gaan of je verzekering nog steeds dekkend is in de nieuwe situatie. Ook daarvoor kun je weer bij de experts terecht, die je hebben geholpen bij het afsluiten van je verzekering.

4 tips om goedkoop geld te lenen

Vorig artikel

5 tips om je uitgaven bij te houden

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Geld