Handig

Bedrijfs vormgeving in 2021? Hier zijn 3 Trends om rekening mee te houden

0

We kunnen wel stellen dat 2020 een bewogen jaar is geweest voor veel bedrijven. Alle prioriteiten en plannen die klaar stonden voor dat jaar, moesten snel veranderd worden door de snel veranderende werkomgeving. Voor veel bedrijven was dat het shiften naar full time thuiswerken en het supporten van de werknemers mentale gesteldheid op afstand. Gelukkig wordt de wereld in hoog tempo gevaccineerd en is er de hoop dat er snel weer plek wordt gemaakt voor stabiliteit. Maar hoe gaat 2021 eruit zien voor veel bedrijven? Hier zijn 3 trends. 

Mentale gezondheid staat bovenaan

Al voor de pandemie werd hier meer aandacht aan geschonken, denk bijvoorbeeld aan het ouderschapsverlof, veel meer mannen krijgen nu de mogelijkheid om langer verlof te krijgen. Maar door de wereldwijde pandemie is het welzijn naar de voorgrond geschoven. Werkgevers zijn zich (nu meer dan ooit) bewust van hoe mentale gezondheid impact heeft op de werknemers en een werkplek. Er zijn daarom ook veel bedrijven die vanaf 2021 een ‘collective mental health day’ organiseren. Dit is een dag waarbij het bedrijf zijn deuren sluit en er stil wordt gestaan bij de mentale welzijn. Andere bedrijven implementeren cursussen over mentale gezondheid of yoga en meditatie klassen aan.

Ontwikkeling

In het bewogen jaar van 2020 heeft al veel zelfontwikkeling plaatsgevonden. Door het snelle omdenken, schuiven van taken, thuiswerken en noem maar op, moesten werknemers zich snel aanpassen en ontwikkelen. Maar we hebben ook gemerkt dat heel veel bedrijven hier niet goed op waren voorbereid. Daarom is het belangrijk om alle werknemers te trainen op de ‘wat als’ situaties. Ook als leidinggevende is het essentieel om in veranderende tijden het goede voorbeeld te geven. Agile leiderschap is hét trainingstraject voor jou als leidinggevende. Bij deze vorm van leiderschap leer je het belang van flexibiliteit en stimuleren van de ontwikkeling van je werknemers. En vind je dat zo interessant en zie je als leider in dat heel jouw bedrijf zich hier mee bezig zou moeten houden? Dan kan je altijd nog een agile coach opleiding volgen om zelf trainingen te kunnen geven.

Motivatie

Wat drijft een werknemer om te werken? En waarom? Dat zijn vragen die jij moet stellen aan je werknemers. Als jij weet wat de drijfveer en motivatie is om te werken, kan je daar makkelijk op inhaken. Het kan ook zo zijn dat verschillende werknemers andere motiverende doeleinden hebben. De een vindt het fijn dat hij de helft van de week lekker thuis mag werken, zo ruilt hij zijn reistijd in voor sporten. En de ander werkt over, omdat hij graag een nieuwe auto wilt aanschaffen. Om vooruit te gaan met je team is het van groot belang dat jij als leider weet waarom en hoe je werknemers het liefst werken. Wanneer jij de flexibiliteit biedt, zijn zij bereid om nog een tandje harder te werken en minder snel te vertrekken naar een ander bedrijf.

Hoe gaat jouw bedrijf zich ontwikkelen in 2021? En hoe ontwikkel jij mee? Dit zijn goede vragen om jezelf te stellen.

Hoe check je of een website betrouwbaar is?

Vorig artikel

Hoe je thuis het beste wifi-signaal krijgt

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig