Nieuws

Op deze manier rolt het geld de juiste kant op

0

Het lijkt erop dat de economische gevolgen van de coronacrisis mee gaan vallen en dat het herstel sneller zal gaan dan verwacht. En dat is goed nieuws natuurlijk! Niet alleen voor de consument, maar ook voor ondernemers. Ben jij nu een ondernemer en wil je zorgen dat het geld wel jouw kant uit gaat of blijft rollen? Lees dan onze tips!

Debiteuren onder controle

Elke (nieuwe) opdracht of order is natuurlijk mooi meegenomen. Want dat betekent ook weer een factuur die je kunt sturen. Tenminste, dat is mooi als die factuur ook betaald wordt. En dat zal in de meeste gevallen ook echt wel gebeuren, maar elke ondernemer weet dat je te maken kunt krijgen met wanbetalers, onbetaalde facturen, faillissementen en andere factuurellende.

Een oplossing is om je klanten vooruit te laten betalen. Maar dat is niet heel gebruikelijk in een zakelijke omgeving en kan je dus (zakelijke) klanten kosten. Door vooraf de klant te checken op zijn of haar kredietwaardigheid en daarnaar te handelen, kun je een debiteurenrisico al een flink eind voorkomen.

Zo kun je de klanten waar je geen problemen mee verwacht, prima op rekening laten betalen. En bij de klanten waar dit twijfelachtig is, kun je andere afspraken maken. En door een kredietverzekering voor een (belangrijke) klant aan te vragen, beperk je je risico’s nog verder.

Groei realiseren? Houd je cashflow op orde!

Cash is altijd een belangrijk iets geweest voor ondernemers. Tegenwoordig hebben we het dan niet meer over cash geld in de vorm van fysiek geld, maar geld dat je gemakkelijk vrij kunt besteden, dus op je zakelijke rekening. Openstaande facturen van je klanten die nog niet betaald zijn, maar waarvoor jij de inkoopfactuur al wel moet voldoen, zijn een risico voor je cashflow.

Want als er meer geld uitgaat dan er binnenkomt, is je cashflow niet op orde. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, als er bijvoorbeeld snel een grote factuur betaald wordt die dat tekort in één keer opheft. Toch is het wel een probleem als dit structureel gebeurt, en kom je voor hele grote problemen te staan als die grote factuur niet of veel te laat betaald wordt.

Nog al te vaak wordt cashflow min of meer gelijkgesteld aan de winstgevendheid van een bedrijf, maar dat is onterecht. Als je cashflow positief is en er aan het einde onder de streep geld overblijft, dan maak je inderdaad winst. En aan de andere kant zal een (continue) negatieve cashflow zelden winst opleveren.

Maar wat belangrijk is om rekening mee te houden, is met het feit dat je bedrijf winstgevend kan zijn, maar alsnog insolvabel kan worden als de cashflow niet op orde is. Zorgen dat jouw facturen op tijd betaald worden, is dus belangrijk om inkomende facturen en andere kosten, zoals personeelskosten, op tijd te kunnen voldoen.

Goed debiteurenbeheer is key

Zoals uit dit artikel hopelijk duidelijk is geworden, is het van groot belang dat je je debiteuren goed beheert. Zij zijn een vitaal onderdeel van je cashflow en als zij te laat, of zelfs helemaal niet, betalen, kan jouw cashflow al snel doorslaan naar de negatieve kant.

Goede afspraken maken is dus essentieel, maar je kunt je ook laten bijstaan door experts zoals een kredietverzekeraar. Zo beperk je de risico’s voor jouw onderneming, wat bijdraagt aan een gezond bedrijf.

Hoe je thuis het beste wifi-signaal krijgt

Vorig artikel

Populaire cryptovaluta naast bitcoin (altcoin)

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws