Nieuws

Gaat 6G echt 50x sneller worden dan 5G?

0

Je hebt het ongetwijfeld meegekregen: de wereld is in de ban van 5G. Dit is een nieuwe technologie die ervoor zou moeten zorgen dat het internet nóg sneller zou worden. 5G is nog niet eens volledig in Nederland geïntroduceerd, maar veel mensen zijn nu al ontevreden over de nieuwe technologie. Sommige mensen die geloven in conspiracy theories denken zelfs dat 5G heeft gezorgd voor het coronavirus en proberen de komst van 5G te boycotten. Als 5G er nog niet eens is maar nu al zo wordt gewantrouwd, hoe zou dat dan gaan met 6G? En wat houdt dat dan eigenlijk in?

5G uitgelegd

Eerst maar even naar 5G. Heb je een internet abonnement wat geschikt is om gebruik te maken van een 5G netwerk, dan ben je een van de eersten die geniet van deze nieuwe technologie. 5G kenmerkt zich doordat er gebruik gemaakt wordt van een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging wanneer het vergeleken wordt mer 4G. In theorie is het 5G-netwerk in staat om 800 gigabits per seconde te kunnen leren, hoewel in de praktijk blijkt dat.1 gigabit per seconde gangbaarder is.

Om het 5G-netwerk in Nederland te kunnen laten werken is er een frequentieband van 3,5 gigahertz vereist, en dat is momenteel niet haalbaar om te kunnen faciliteren. Deze frequentie wordt namelijk alleen in het noorden van Nederland gebruikt voor spionage, in een afluisterstation in Burum, Friesland.

black smartphone

6G

Goed, nu we weer weten wat 5G precies is – wat zal 6G dan in gaan houden? Deze technologie moet nog véél sneller worden. Hoewel de verwachting is dat 6G pas over 10 jaar de markt zal betreden, wordt er in de TU in Eindhoven al druk gewerkt aan 6G. Deze universiteit heeft een grote Europese subsidie gekregen om te werken aan de ontwikkeling van 6G. Het grootste verschil is dat 6G nóg sneller zal gaan zijn dan 5G gaat worden.

Ter vergelijking: op een netwerk van 3G duurt het ongeveer weken om een film te kunnen downloaden, terwijl dat op een 4G netwerk in ongeveer een uur kan. 5G zorgt ervoor dat dat in vijftig minuten zou moeten kunnen, maar met 6G moet het downloaden van een film in een halve seconde gelukt zijn.

Energie

Volgens Samsung zou 6G een zeer positieve invloed hebben op het energieverbruik. 6G zendmasten zullen minder energie gaan verbruiken, maar ook telefoons zelf. En dat heeft dan weer een positieve uitwerking op de accu van een toestel.

Kritisch

Veel mensen vragen zich af waar je die extreem hoge snelheid voor nodig zou hebben. Voor het downloaden van een film zou het best prima zijn om even geduld te hebben. Toch is het volgens Bart Smolders, één van de ontwikkelaars van het nieuwe 6G netwerk, wel degelijk een positieve toevoeging wanneer we internet van deze snelheid hebben. Bijvoorbeeld wanneer er ontwikkelingen komen die zoveel kracht vereisen dat het op 5G niet meer kan. Denk bijvoorbeeld aan zelf rijdende auto’s of andere ontwikkelingen in de toekomst. Door 6G zou het ook mogelijk zijn om hologrammen te projecteren met je telefoon.

 

Aan de slag met marketing

Vorig artikel

5 handige manieren om schakelaars in te zetten

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws