HandigInternet

Het belang van Excel voor jouw carrière

0

Of je het nou elke dag of nooit gebruikt, je hebt vast wel eens gehoord van Excel. Het is een programma van Microsoft wat het mogelijk maakt om via de computer makkelijk spreadsheets te maken. Het bestaat al sinds 1985 en is nog steeds heel populair. Het programma is samen met Word, PowerPoint, Access en Outlook onderdeel van het “Microsoft Office“-pakket. Door de vele mogelijkheden van het programma zijn er veel mensen die het gebruiken en daardoor ook veel mensen die er meer over willen leren.

Maar wat is Excel nou eigenlijk? Wat kun je ermee? Misschien nog wel belangrijker: waarom moet je werken met Excel en waarom zou jij het moeten leren? Wij vertellen het je hier!

Hoe kan ik vaardig worden met Excel?

Om goed met Excel te leren omgaan, kan je jezelf natuurlijk aanleren om het vaker te gaan gebruiken. Door veel te proberen en fouten te maken, zul je er vanzelf achterkomen hoe het allemaal werkt. Maar, dit zijn vaak alleen de basis dingen. Met Excel kan je zoveel meer, mits je weet hoe het werkt. Het kan dan ook handig zijn om een cursus Excel te volgen.

Een Excel cursus in Rotterdam of in andere steden bijvoorbeeld, kan uitkomst bieden. Soms financiert je werkgever dit, soms zul je zelf een bedrag moeten betalen, maar het zal altijd de moeite waard zijn. Bij vrijwel alle werkvelden heb je wel Excel nodig, en je hebt ook zeker een voorsprong op anderen wanneer je bij een sollicitatie bijvoorbeeld kunt aantonen dat je een expert bent op het gebied van Excel.

Waarom is het handig om veel met Excel te kunnen?

De mogelijkheden van Excel zijn eindeloos, maar in de basis is het een rekenblad programma. Dit houdt in dat het met name geschikt is om cijfers te verwerken en data te managen. Het programma heeft tal van functies die je veel tijd kunnen besparen bij het uitvoeren van berekeningen en formules, het maken van grafieken of het analyseren van gegevens.

Door de vele mogelijkheden wordt het programma in veel verschillende omgevingen en voor veel verschillende dingen gebruikt. Of je nou een klein huishouden hebt en een huishoudboekje nodig hebt of een multinational business bent, overal kan Excel van pas komen.

Door snel en efficiënt met Excel te kunnen werken, kun je veel tijd besparen. Door handige hacks en tips kun je bepaalde zaken veel sneller klaarspelen dan eerst. Zo bespaar je tijd, en dus ook geld.

Wat zijn de voordelen van Excel?

 • Je kan efficiënter werken dan eerst.
 • Je kunt meer verdienen dan je nu doet.
 • Je hebt meer tijd over voor andere zaken.
 • Je hebt een streepje voor op je collega’s of andere sollicitanten.

Een paar Excel tips

 1. Mocht je alle informatie op een sheet willen krijgen, maar past dit net niet? Volg dan deze stappen:
 2. Ga naar het desbetreffende tabblad (sheet);
 3. Ga naar de tab pagina-indeling;
 4. In het vakje afdrukken zie je staan kun je kiezen op hoeveel pagina’s de sheet in de lengte en breedte moet komen.
 5. Rijen veranderen in kolommen en andersom is mogelijk:
 6. Selecteer de gegevens die je wilt omdraaien;
 7. Klik op de rechter muisknop en kies “Kopieer”;
 8. Selecteer nu de cel die de linkerbovenhoek moet worden van de tabel;
 9. Klik op de rechter muisknop en kies voor “Plakken Speciaal”;

Kies het menu dat verschijnt voor “Transpose”.

Organisch beter vindbaar door linkbuilding

Vorig artikel

Spelletjes, vrienden en vrijdagavond? Dit zijn de mogelijkheden

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig