Nieuws

Hoe draag je als werkgever bij aan een teamgevoel?

0

Als je op je werk veel samenwerkt met andere collega’s, dan hebben jullie veel met elkaar te maken, maar niet altijd in een relaxte sfeer. Doordat jullie elkaar vooral professioneel spreken en elkaar waarschijnlijk regelmatig nodig hebben om zakelijke afspraken kort te kunnen sluiten, kom je niet bepaald nader tot elkaar. Wanneer je echter niet vaak menselijk contact met elkaar hebt, zou het zomaar kunnen dat het echte “teamgevoel” op de werkvloer lijkt te ontbreken. Dat kan zorgen voor meer stress onderling en wellicht zelfs voor conflicten op de werkvloer. Hoe zorg je dat de sfeer in het team toch goed blijft? Wij geven tips.

Dezelfde werkkleding

Wat zou kunnen bijdragen aan het teamgevoel, is wanneer jullie kunnen werken in dezelfde werkkleding. Dit zou je kunnen bewerkstelligen door werkkleding bedrukken. Denk bijvoorbeeld aan werkpolo’s waar het logo van het bedrijf op is gedrukt. Studies alten zien at mensen die er hetzelfde uitzien een zich op deze manier conformeren aan een groep, ook een hogere motivatie hebben om zich te gedragen naar de verwachtingen van de groep. Niemand wil immers buiten de boot vallen. Dat maakt dat werkkleding niet alleen effectief is zodat klanten of partners direct kunnen zien wie onderdeel is van het bedrijf, maar ook zorgt voor meer verbinding op de werkvloer.

Samen iets pittigs doormaken

Benieuwd waarom ontgroeningen bij studentenverenigingen vaak zo effectief zijn? Dat komt omdat je, wanneer je samen iets pittigs of een zware beproeving hebt meegemaakt, je dit leed met elkaar kunt delen en je vervolgens meer verbonden voelt met de groep met wie je dit hebt voltooid. Dat betekent niet dat je je collega’s nu direct een nare ervaring wil bezorgen, maar wel dat je kan overwegen om een zware beproeving als teamuitje te organiseren. Dat brengt ons overigens direct op het volgende punt.

Teamuitje

Het organiseren van teamuitjes is belangrijk voor de sfeer in een team, niet alleen op persoonlijk, maar juist ook op professioneel vlak. Investeer hier dus ook zeker in om een gemoedelijke sfeer onder de collega’s te houden. Populaire teamuitjes zijn bijvoorbeeld het voltooien van een escape room samen. Omdat je samen een taak aangaat waarbij je moet ontsnappen, kunnen jullie de blijdschap en opluchting met elkaar delen als dit is gelukt. Andere teamuitjes zijn bijvoorbeeld het bezoeken van een pretpark of attractiepark, of een rondje gaan karten met z’n allen.

Verplicht samenwerken

Zeker wanneer er een mogelijkheid is om thuis te werken, kan het zijn dat werknemers het liefst individueel werken en gewend zijn aan hun eigen thuiskantoor. Dit zorgt er echter niet voor dat je met mensen persoonlijk contact hebt over praktijken op het werk. Al is het nog zo klein, een kort praatje bij het koffieapparaat kan je toch meer verbonden laten voelen met zowel het kantoor als je collega’s. Wat je als werkgever kunt doen om het teamgevoel toch te vergroten, is je werknemers te verplichten om regelmatig op kantoor te werken. Verplichtingen vanuit de werkgever worden niet altijd op prijs gesteld, maar het zorgt er op lange termijn wel voor dat collega’s elkaar niet snel uit het oog verliezen.

Alles dat je moet weten over sim only op een rij 

Vorig artikel

Het voordeel van HubSpot

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws