Handig

Schermopname in windows 10 maken

0

Iedereen heeft zijn eigen manier om schermopnamen te maken in windows. Of het nu een foto van het scherm nemen met je eigen mobiel, knoppen combinaties, software, of met windows paint is, iedereen komt er wel. Er zijn echter een paar manieren die veel eenvoudiger zijn die we hier gaan uitlichten.

Snelle tips

  • De gemakkelijke manier: Gebruik de toetsencombinatie Windows + PrtSc (Print Screen) op je toetsenbord.
  • U kunt ook de knip tool, Snip & Schets (Windows-toets + Shift + S ), of de Windows Game Bar (Windows-toets + G) gebruiken.
  • Schermafbeeldingen worden standaard opgeslagen in Afbeeldingen > Schermafbeeldingen, tenzij u die bestemming handmatig wijzigt.

Een schermopname maken in Windows 10 met Print Screen

De eenvoudigste manier om een schermafbeelding te maken in Windows 10 is door op de toetsencombinatie PrtSc + Windows op uw toetsenbord te drukken. 

De prtscn-toets bevindt zich meestal tussen de F12-toets en de Scroll Lock-toets op de bovenste rij van uw toetsenbord. De naam kan zijn “PrtScn,” “PrntScrn,” of “Print Scr”. Op grote toetsenborden staat hij boven de Insert-toets.

U zult uw scherm heel kort zien knipperen, en de schermafbeelding wordt opgeslagen in de map Afbeeldingen > Schermafbeelding op uw computer. Maar hoewel dit de gemakkelijkste manier is, is het misschien niet de beste.

De afbeelding opnemen met de knip tool

Een andere optie die u in Windows 10 kunt gebruiken, is de knip tool. Dit hulpmiddel maakt al sinds Windows Vista deel uit van Windows, en hoewel u het niet meer in het menu Start kunt vinden, kunt u het nog steeds openen via de Windows-zoekbalk.

Wanneer u iets op uw scherm hebt waarvan u een schermafbeelding wilt maken, typt u Snipping Tool in de Windows-zoekbalk en selecteert u de Snipping Tool uit de resultaten.

Het Knipprogramma wordt geopend, en je hebt een aantal opties om uit te kiezen:

  • Modus: Hiermee kunt u kiezen of u een knip in vrije vorm, een rechthoekige knip (dit is de standaardinstelling), een schermopname van een venster of schermopname van het volledige scherm wilt maken.
  • Vertraging: Hiermee kunt u kiezen om de screenshot te vertragen van 1-5 seconden.
  • Opties: Hiermee kunt u de opties van het knipgereedschap wijzigen.

Zodra u uw schermafbeelding hebt ingesteld, klikt u op Nieuw om de opname te maken. Het scherm verschijnt met een witte overlay in de gebieden die u niet vastlegt.

Zodra u de opname hebt voltooid, wordt de schermafbeelding geopend in het Knippertool, waar u deze kunt markeren, opslaan of delen.

Schermafbeeldingen (en video) vastleggen met de Game Bar

De Windows 10 Game Bar kan schermafbeeldingen vastleggen, uw scherm opnemen en u zelfs helpen met uitzendingen. Hoewel Microsoft het heeft ontworpen om gameplay-opnamen te maken, kunt u de Game Bar ook gebruiken om schermafbeeldingen voor andere doeleinden te maken.

Tenzij u de Game Bar al op uw computer hebt ingeschakeld, moet u deze inschakelen voordat u deze kunt gebruiken om een schermafbeelding vast te leggen. Ga daarvoor naar Instellingen > Gaming en zorg ervoor dat Xbox Game Bar inschakelen voor dingen zoals… is ingeschakeld (de schakelaar moet blauw zijn en het woord “Aan” moet zichtbaar zijn).

Om het screenshot proces te starten, druk op de Windows toets + G op je toetsenbord om de Game Bar te openen. In het menu dat verschijnt, klikt u op het pictogram Capture (Vastleggen).

De optie Vastleggen op de Windows Game Bar. Er verschijnt een dialoogvenster Capture (Vastleggen). Klik op Capture (Vastleggen) om een schermafbeelding te maken.

Een sneller alternatief is het indrukken van de toetsenbordcombinatie Windows-toets + Alt + PrtSc wanneer de Game Bar actief is. De optie Vastleggen in het dialoogvenster Vastleggen van de Game bar.

Een schermvullende schermopname van windows wordt gemaakt en automatisch opgeslagen in C:\users\naam\Videos\Captures, waarbij C: de naam is van uw Windows harde schijf, en uw naam uw gebruikersnaam. 

Waarom de saaie reputatie van notarissen onterecht is

Vorig artikel

Vanuit huis je bedrijf runnen: welke verzekeringen afsluiten?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig