Nieuws

Waarom het verstandig is om te investeren in duurzaamheid als MKB

0

Bedrijven kunnen tegenwoordig niet meer om duurzaamheid heen. Zelfs de kleinere bedrijven en eenmanszaken niet. Hoe zorg je ervoor dat je als MKB ook mee kan investeren in duurzaamheid?

Consuminderen

Als we op dit tempo doorgaan met produceren, consumeren en leven zouden we 2,5 aardes nodig hebben voor al onze behoeften. We hebben natuurlijk maar één aarde en daarom wordt duurzamer ondernemen voor iedereen steeds belangrijker, ook voor het midden- en kleinbedrijf. Niet alleen is investering in duurzaamheid soms zelfs voordelig voor je, denk aan bepaalde aftrekposten bij de belastingdienst, het kan je ook nog extra werk opleveren.

Begin simpel

Op kantoor kan je een heleboel besparen, bijvoorbeeld op de energierekening, door besparingstips toe te passen die je thuis ook gebruikt. Dat kan door de lichten te vervangen met LED-lampen. De lichten uit te doen als er niemand is. De stekkerdozen uit te doen na het eind van de werkdag en stekkers uit de stopcontacten halen als ze niet gebruikt worden. Simpel, maar effectief en de energierekening gaat erop vooruit.

Met wie werk je samen?

Investeren hoeft niet gelijk in machines of zonnepanelen. Een investering kan ook zijn bewust kiezen met je samenwerkt. Dat kan zijn een bedrijf waar jij producten vandaan haalt of een echte samenwerking mee aangaat. Maar dat kan ook een potentiële klant zijn. Misschien wil je jouw naam niet verbinden aan een merk die duurzaamheid niet belangrijk vindt. Wie weet vind je snel een andere partner of andere klant die veel beter bij je past. Natuurlijk is het lastig om nee te zeggen tegen klanten en dus ook omzet. Je bedrijf gaat altijd voor, maar waar het lukt is dit misschien een bruikbare tip.

Hebben we dit echt nodig?

Afhankelijk van in wat voor soort business je zit, zijn aankopen misschien niet altijd nodig. Of beter gezegd, misschien kan je het zonder dit ene dure product doen. We leven in een wereld waar overconsumptie de norm is. Dat geldt ook voor producten. Misschien kan je producten zoals een camera wel huren voor een middag. Wil je iedereen een werktelefoon geven? Kijk dan bijvoorbeeld of je die refurbished of tweedehands kan krijgen. Schrijfblokken zijn bijvoorbeeld ook te koop met gerecycled papier en zo zijn er nog veel meer producten waarvan je je soms moet afvragen: hebben we dit echt nodig?

Anderen inspireren

In de tijd van social media delen we natuurlijk heel wat af. Waarom zou je je duurzame prestaties niet willen delen? Je laat aan de buitenwereld zien dat je goed bezig bent met je bedrijf. Daardoor zullen potentiële klanten misschien wel sneller voor jou kiezen dan voor een concurrent. Zelfs als zzp’er kan je dit goed gebruiken. Je denkt misschien dat je in je eentje weinig impact hebt, maar een andere zzp’er kan geïnspireerd raken door jou en zelf ook beginnen met duurzame keuzes. Wanneer hij of zij dat weer deelt met volgers, zijn er vast weer mensen die dat voorbeeld volgen. Zo creëer je al snel, zonder het soms te weten, een betere wereld voor de toekomst. En het heet niet voor niets investeren. Je moet er eerst het harde werk voor verzetten voordat je er wat voor terugkrijgt!

Zo zorg je ervoor dat technologie binnen je bedrijf niet faalt 

Vorig artikel

Waarom de saaie reputatie van notarissen onterecht is

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws