Handig

3 tips om de sfeer op de werkvloer te verbeteren

0

Een positieve sfeer op de werkvloer is van essentieel belang voor het functioneren van een bedrijf. Toch is dit niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Bij veel bedrijven geldt een strenge hiërarchie waarbij de onderste ‘lagen’ van het bedrijf weinig te vertellen hebben en zich soms zelfs gepest voelen door de mensen die boven hun staan. Dat komt de werksfeer niet ten goede en heeft uiteindelijk zelfs gevolgen voor de resultaten van het bedrijf. Iedere werkgever zal dan ook zijn of haar uiterste best moeten doen om de werksfeer te verbeteren. Dat gaat zomaar niet. Daar gaat echt wel veel werk in zitten. Met de volgende 3 tips kun je alvast een eerste stap in de goede richting zetten.

1.      Toon waardering voor alle personeelsleden

Met name in grote bedrijven is een duidelijke hiërarchie zichtbaar én voelbaar. Dat kan soms prettig zijn, maar in veel gevallen ook erg bedreigend voelen voor de mensen die veel grotere namen boven hun hebben staan. Minachting tussen de verschillende lagen is iets wat je in alle gevallen moet voorkomen. Het maakt niet uit of je nu leidinggevende bent van een aparte tak van het bedrijf of iedere maandag schoonmaakt, uiteindelijk doen jullie het samen. Daarom is het belangrijk dat jij als baas het goede voorbeeld geeft. Dit doe je door waardering voor alle personeelsleden te tonen. Bijvoorbeeld door iedereen op een relatiegeschenk te trakteren bij bijzondere dagen of met een verjaardag, huwelijk of geboorte van een kind iets speciaals te regelen met het hele bedrijf.

2.      Wees open tegen elkaar

Het helpt niet mee als er diverse zaken geheim worden gehouden voor het personeel. Het is belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt op de werkvloer. De voorbeeldfunctie is aan jou. Speel dus altijd open kaart met je personeel. Als er problemen zijn zal je dit duidelijk vermelden en ook een goede uitleg geven. Op die manier maak je beter duidelijk wat je van je personeel verwacht en wat zij ook van elkaar kunnen verwachten.

Merk je spanningen op de werkvloer? Wacht dan niet te lang en nodig beide partijen uit voor een gesprek. Vaak sluimert een ruzie maar door, terwijl er in feite weinig aan de hand is. Door te praten met iemand die hier neutraal in staat, kunnen zij al snel tot die verhelderende conclusie komen.

3.      Motiveer elkaar

Een prettige werksfeer begint bij jezelf. Het is niet de bedoeling dat er lukraak met complimentjes wordt gestrooid omdat het ‘moet’.  Wel is het belangrijk dat je bij alle personeelsleden aankaart hoe belangrijk het is om samen aan de slag te gaan en elkaar te motiveren. Doe dit bijvoorbeeld door een vergadering in te plannen met de kernvoorwaarden op de werkvloer of door een zakelijke mail rond te sturen. Niemand is verplicht om elkaar leuk te vinden, maar op het werk is elkaar motiveren wel van levensbelang. Niet alleen voor de klant, maar ook om het werk voor jezelf een stuk leuker te maken. Die boodschap moet duidelijk zijn. 

Geen verstand van cijfers? Lees hier waarom je een accountant in wil schakelen 

Vorig artikel

Hoe smart ben jij?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig