Handig

5 tips voor het maken van een werkrooster

0

Maak jij roosters? Een rooster is vaak de basis van veel bedrijven. Zeker bedrijven waar veel mensen op de vloer werken. Denk aan bedrijven in de zorg, de food-industrie en op de bouw. Maar een rooster kan ook gemaakt moeten worden voor een sportclub of om je zieke vader of moeder te voorzien van gezelschap en een hapje eten. In deze blog vertellen we jou meer over het maken van een goed werkrooster.

Zeer eenvoudig een rooster maken? Het is voor de meeste roostermakers een walhalla. Wanneer de openstaande uren gemakkelijk worden verdeeld onder het beschikbare personeel. Het klikt als een simpele click-and-drop, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Voor veel roostermakers is het maken van een kloppend en passend rooster een flinke uitdaging. Laten we daarom eens kijken naar de tips die we voor jou hebben verzameld.

Roosterprogramma

Laten we ook even kijken naar wat een goed werkrooster eigenlijk is? Een goed rooster komt zorgt ervoor dat je personeel tevreden is. Ze hebben de uren die ze willen op de momenten dat ze graag willen werken. Daar tegenover staat dat het openstaande werk allemaal is voldaan. Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk een rooster koppelen aan een personeelsplanning en een urenregistratie. Op die manier wordt plannen nog makkelijker omdat je vraag en aanbod heel simpel met elkaar kunt verbinden. We zouden dan ook kunnen stellen dat het gebruiken van een roosterprogramma toch wel tip nummer 1 is. 

Maar wat kun je nou precies doen om een werkrooster zo simpel maar doeltreffend mogelijk te vormen? 

1. Plan altijd vooruit 

Een goede planning maken, kost tijd. En daarom adviseren we jou ook om de planning altijd zoveel mogelijk vooruit te werken. Door ruim van tevoren te weten wat de beschikbaarheid is van je medewerkers kun eerder aan de bel trekken wanneer er gaten gaan ontstaan. Plan ook altijd een bufferzone in. Bijvoorbeeld door medewerkers op stand-by te zetten voor bepaalde dagen. Deze speciale dienst kan dan wisselen tussen de medewerkers. Houd daarnaast ook altijd rekening met last minute wijzigingen, want die horen er helaas ook bij.

2. Stel prioriteiten 

Wanneer je gaat plannen is het goed om helder te weten wat de prioriteiten zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de planning van een grote verbouwing doet. Dan is het goed om te weten welke prioriteiten er eerst gedaan moeten worden om een zo’n fijn mogelijke workflow te creëren. Je wilt tenslotte niet dat de schilders moeten wachten op de vloerleggers. 

3. Communiceer helder met je medewerkers 

Medewerkers zullen altijd vragen hebben over de planning. Zo hebben ze misschien diensten of routes die ze het liefste doen. Je kan ze natuurlijk proberen te vriend te houden door ze aan het lijntje te houden. Maar je hebt er vaak meer aan wanneer je direct helder communiceert. Kun je iets 100% beloven? Doe het dan zeker. Maar wanneer er enige twijfel is of je het als planner wel kunt realiseren, geef dan die duidelijkheid terug aan de medewerkers. Je hebt er achteraf vaak meer werk aan als een medewerker ontevreden is met een planning omdat hij of zij op iets anders had gehoopt. 

Wil je als planner weten hoe jij nu goed je dag kunt inplannen? Bekijk dan even deze video!

Hoe houd je je medewerkers te vriend?

Vorig artikel

Telefonische acquisitie: hoe pak je het aan?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig