Handig

7 Stand-up meeting tips voor wie met Agile/scrum werkt

0

Een Stand-up, ook wel een Daily Scrum genoemd, is een meeting van ongeveer 15 minuten. Het hanteren van een vaste structuur tijdens deze meeting wordt aangeraden om binnen de time-box te blijven.

De structuur kan bijvoorbeeld de volgende vragen bevatten: Wat was mijn progressie ten opzicht van de vorige meeting? Wat wil ik doen tot voor de volgende meeting? Wat zijn de obstakels?

De volgende zeven tips zullen je helpen om alles uit een Daily Scrum te halen.

  • Bespreek allen datgene wat bereikt is en wat bereikt zal worden

Zorg ervoor dat de discussie binnen deze grenzen blijft. Het is immers belangrijk om de nadruk te leggen op het bereiken van goals. Wanneer deze richtlijn niet wordt gehanteerd, gaat er veel kostbare tijd en informatie verloren.

  • Beperk de bespreking tot wat het team heeft gedaan om het sprintdoel te bereiken

Datgene wat de het team gedaan heeft om het doel van de sprint te bereiken, staat centraal in deze discussie. Het bevat dus vooral gesprekken over de huidige sprint. Eventueel kan het ook nuttig zijn om hier reeds voorbereidende activiteiten kort te benoemen.

  • Geef de ruimte om overig werk te duiden dat niet gericht is op het Sprintdoel

Zoals vermeld bovenaan is het belangrijk dat een Daily Scrum vooral gebruikt wordt om de huidige activiteiten en vooruitgang, met betrekking tot het Sprintdoel, te bespreken.

Echter kan het voorkomen dat een teamlid veel tijd heeft besteed aan werk naast de sprint. Het is dan aangenaam dat hij/zijn dit kan vermelden op het scrumbord onder termen zoals “overig werk” of  “werkzaamheden buiten de sprint”. Op deze manier kan het teamlid aangeven dat hij/zij met andere dingen bezig was en zo hoeft de werknemer zich niet schuldig te voelen. Ook is het een handige tool voor de Scrum Master om overzicht te bewaren dat er niet te veel tijd wordt besteed aan niet-sprintwerk. In een Scrum Master training leer je meer tips over hoe je de Daily Scrum optimaal faciliteert.

  • Maak het moeilijker om te lang uit te wijden over specifieke onderwerpen

Het kan nuttig zijn om als organisatie een bowling bal aan te schaffen om deze te gebruiken tijdens een Stand-up. Wanneer een teamlid aan het woord is, moet hij/zij deze bal voor zich houden. Het gebruik van een bowling bal als praatstok zal voorkomen dat werknemers te lang aan het woord zijn. 

  • Laat sprekers niet afdwalen: Enough, let’s move on!

Als deelnemers niet door hebben dat ze aan het afdwalen zijn, kan men ook speelgoeddieren inzetten. Een konijn kan gebruikt worden wanneer een teamlid al te lang aan het woord is. Het verwijst naar de situatie “down the rabbit hole”, een doolhof waar je moeilijk uit kan ontsnappen. Echter is het gebruik van Elmo iets toegankelijker. Hij staat voor: “Enough, Let’s Move On”, om aan te geven dat het tijd is om verder te gaan naar het volgende onderwerp.

  • Behoud focus door de volgende spreker door het toeval te laten bepalen

Het is belangrijk dat iedereen tijdens de time-box gefocust blijft, dit kan je bewerkstelligen door de volgende spreker te laten bepalen door het lot. Bijvoorbeeld een dobbelsteen te werpen en degene die het laagste gooit moet het woord nemen.

  • Laat alle deelnemers de Daily Stand-up voorbereiden

Gezien de korte tijd van de meeting is het handig dat al de teamleden zich voorbereiden. Dit kan door het bijwerken van de werkstroom. Op deze manier is iedereen op de hoogte wat er gisteren bereikt is en wat er vandaag gedaan moet worden.

Op de website van Agile Scrum Group zijn handige templates te downloaden voor de Daily Scrum.

5 Beste Beleggings Apps van 2020

Vorig artikel

Waar vind je inspiratie om een website te ontwerpen?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig