LijstjesNieuws

Alles wat je moet weten om mee te kunnen praten over Euro 2020

0

Het onderwerp dat de meeste gesprekken zal domineren de komende weken in ongetwijfeld Euro 2020. Het Europees Kampioenschap voetbal is niet weg te slaan uit de media. Het is dan ook een speciale editie die in verschillende landen plaatsvindt. Dat vergroot de Euro 2020-gekte nog meer. Straten in Nederland kleuren oranje, prestaties van teams en blessures spelers worden uitgebreid becommentarieerd want één misstap kan het vertrouwen verkleinen en de kans op winst ondermijnen. Ken jij Euro 2020 alleen van de reclamespotjes op tv en weet je dat het een groot voetbaltornooi is maar meer niet? Lees dan snel onderstaande weetjes en overtroef de meest doorwinterde voetbalfan met jouw kennis. 

Engeland is topfavoriet 

Er doen 24 teams mee aan het Europees Kampioenschap. Van alle EK 2020 teams is Engeland topfavoriet op de voet gevolgd door België, Frankrijk, Duitsland en jawel, ook Nederland. Nochtans heeft Oranje bondscoach Frank de Boer onlangs nog verklaard dat hij niet vindt dat Oranje favoriet is op dit EK. Hij hoopt wel de halve finales te halen. Op papier is Oranje niet kansloos. Nederland heeft het geluk in de groepsfase uit te komen tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië en dan nog in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Toch vindt de Boer niet dat de tegenstanders makkelijke ploegen zijn en gelijk heeft hij om voorzichtig te blijven. Oekraïne won onlangs van Spanje en Noord-Macedonië verraste Duitsland. De spelers van het Oostenrijkse elftal spelen bijna allemaal in de Bundesliga. 

Elf gaststeden organiseren EK-wedstrijden 

In tegenstelling tot andere jaren waarbij telkens één land wordt aangeduid om het Europees Kampioenschap te organiseren, vindt Euro 2020 plaats in elf gaststeden. Dit ter gelegenheid van de zestigste editie van het tornooi. De steden die als gastheer optreden zijn Amsterdam, Bakoe, Boekarest, Boedapest, Kopenhagen, Glasgow, München, Londen, Rome, Sevilla en Sint-Petersburg. Oorspronkelijk zouden wedstrijden plaatsvinden in Dublin en Bilbao maar omwille van de pandemie was het voor de steden niet meer mogelijk deze georganiseerd te krijgen. Sevilla en Sint-Petersburg hebben de rol van gastheer overgenomen. De meeste steden verminderen de capaciteit in de stadia fors. Vaak wordt maar een derde of de helft van het aantal plaatsen verkocht. Alleen het stadion in Boedapest behoudt zijn volledige bezetting. 

Belangrijkste data van het toernooi 

Hoewel het Europees Kampioenschap in 2021 plaatsvindt, heet het toch Euro 2020. Het is namelijk de zestigste editie van vorig jaar die niet kon doorgaan en uitgesteld werd. De openingswedstrijd wordt vrijdag 11 juni gespeeld in Rome. Turkije zal het dan opnemen tegen Italië. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd op zondag 13 juni in Amsterdam tegen Oekraïne. De wedstrijd tegen Oostenrijk staat gepland op donderdag 17 juni, die tegen Noord-Macedonië op 21 juni. Amsterdam organiseert ook een achtste finale op zaterdag 26 juni. De tweede van groep A neemt het die dag op tegen de tweede van groep B. 

Met bovenstaande kennis over Euro 2020 zal niemand weten dat je eigenlijk geen kaas gegeten hebt van voetbal. Nu nog je huis in oranje versieren en je bent helemaal klaar voor de EK-gekte. 

CRO: dit betekent het

Vorig artikel

Waarom het belangrijk is om je huid goed te verzorgen deze zomer

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Lijstjes