Nieuws

Ergonomische tools: zo richt je jouw computerhoek ergonomisch in

0

Of je nu thuis werkt of op kantoor, we werken allemaal steeds vaker achter de computer. En juist daarom is het goed om deze computerhoek, of je werkplek, ergonomisch in te richten. Hoe je dat precies doet vertellen we jou in deze blog! 

Ergonomisch komt oorspronkelijk uit het Grieks. Ergon betekent werk en nomisch betekent wetten. Lang verhaal kort komt het erop neer dat het gaat om de relatie tussen enerzijds de mens en anderzijds de omgeving. En juist die omgeving willen we optimaliseren zodat het zo prettig mogelijk is om te werken. Tegenwoordig kunnen we dit bijvoorbeeld doen door ergonomische muizen en ergonomische bureaustoelen. Maar er is nog meer! 

Om geen last te krijgen van je nek en je schouders is het goed om je werkplek aan te passen. Een stijve nek of last van je armen zijn lichte klachten, maar er kunnen ook zwaardere klachten optreden. Denk bijvoorbeeld aan een muisarm. Juist daarom is het goed om bijvoorbeeld te kiezen voor een ergonomische muis

Kies voor een ergonomische computer 

Veel mensen werken thuis achter een laptop, terwijl een laptop juist niet goed is voor een ergonomische houding. Zo zit je vaak gebogen, waardoor je al snel last krijgt van je nek. Maar ook van je polsen bijvoorbeeld. Je kan daarom beter kiezen voor een computer met een monitor. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de monitor te verhogen zodat ‘ie op ooghoogte is. 

Verhoog je bureau 

Het gemiddelde bureau is te laag voor de gemiddelde lengte van een man of een vrouw. En omdat iedereen verschillend is, is het goed om te kiezen voor een hooglaagbureau. Dit houdt in dat je per persoon de tafel op de juiste hoogte kunt instellen. Vaak gebeurt dit ook in combinatie met een bureaustoel. Je armen moeten namelijk kunnen rusten op de leuning van de stoel. Vervolgens is het belangrijk dat de leuning van je stoel op dezelfde hoogte rust als het bureau. Hierdoor kunnen je armen ondersteunt worden en op deze manier voorkom je klachten. Je moet meten terwijl je voeten stevig en recht op de grond staan. 

Juiste accessoires 

Je kan verder nog kiezen voor een aantal goede accessoires. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een muismat met een extra gelkussen. Hierdoor kan je hand ook rusten terwijl je met de muis bezig bent. Een extra langwerpig gelkussen kun je nog voor het toetsenbord leggen. Deze heeft dezelfde functie als die van de muismat. 

Een ander accessoire die belangrijk is voor je lichaam is een speciale bril. Deze computerbril kan je ook dragen wanneer je helemaal geen bril nodig hebt. Dat komt omdat deze bril ervoor zorgt dat je ogen geen bijwerkingen krijgen van het blauwe licht dat van het computerscherm afkomt. Als je veel werkt krijg je vermoeide ogen en kun je gaan turen. Dat is erg slecht voor je ogen. De juiste accessoires zorgen er dus voor dat je minder vermoeide ogen hebt, maar ook minder snel last krijgt van je armen en van je rug of je nek. 

Basketbal en wedden

Vorig artikel

Maak de juiste beroepskeuze al vroeg: handige tips

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws