Nieuws

Maak de juiste beroepskeuze al vroeg: handige tips

0

Kun jij je nog het moment herinneren waar je zeker wist wat je later wilde worden? Veel kinderen antwoorden met beroepen met veel aanzien; zoals een brandweerman (of vrouw), actrice (of acteur), zanger(es) of arts. Als je begint met het oriënteren op het gebied van verschillende studies en banen, als je net van school komt, dan zal je versteld staan van hoeveel keuze er is. Er zijn immers ook zoveel verschillende beroepsgroepen… hoe weet je nou wat bij jou past? Wij geven tips!

Doe een persoonlijkheidstest

Wist je dat bepaalde persoonlijkheden beter passen bij bepaalde banen dan andere? Door jezelf beter te leren kennen op het gebied van je persoonlijkheid kun je erachter komen waar je krachten liggen en waar ook vooral niet. Ben je bijvoorbeeld nogal een onhandige chaoot, dan is een baan als chirurg misschien niet direct voor jou weggelegd. Veel persoonlijkheidstesten geven bij de uitslag ook een overzicht van verschillende soorten banen die volgens jouw profiel bij jou zouden passen. Handig!

Open dagen hbo

Als je iets niet zelf. Ervaart, is het moeilijk om een inschatting te maken over hoe goed. (of juist niet) dit bij je past. Kijk daarom of je bij de studie van jouw interesse, zoals misschien wel hbo verpleegkunde, de open dag kunt bezoeken of misschien wel een dagje mee kunt met een student die die opleiding al volgt. Zo kom je zo dicht mogelijk bij het echte gevoel van die studie. Zelfs wanneer deze mogelijkheid vanuit de opleiding zelf niet geboden wordt, kun je altijd op eigen houtje mensen benaderen om dit alsnog te kunnen bewerkstelligen.

Falsificeren

In plaats van gelijk weten wat je wel wil, kun je ook de falsificatietheorie van Popper toepassen, wat de basis is van veel wetenschappen. Een bekend voorbeeld is eentje met zwanen. Dat je tot nu toe alleen maar witte zwanen hebt gezien, betekent niet dat alle zwanen wit zijn. Op het moment dat je een zwarte zwaan ziet, kun je de stelling ‘alle zwanen zijn wit’ falsificeren’ en neem je deze niet meer aan als meest waarschijnlijke scenario. Dat betekent in dit geval dat je vooral moet elimineren wat je niet wil. Door dit uit te sluiten blijf je uiteindelijk met wat wel bij jou zou moeten passen. Wie weet kom je zo wel bij creative business hbo terecht!

Vroeg kiezen betekent specialisatie

Als je vroeg je beroep gekozen hebt, kun je er vanaf dat moment op gaan inzetten. Je kunt vanaf jonge leeftijd al aan je cv werken om zo een voorsprong te creëren op de concurrentie. Wanneer je pas later begint met het focussen op een bepaalde richting, moet jij misschien nog beginnen met de specialisatie terwijl je concurrenten al een stuk verder zijn. Als je jong bent is het natuurlijk belangrijk om genoeg tijd te hebben om te kunnen flierenfluiten, maar af en toe een momentje van focus om te kunnen weten wat je. Later zou willen in het leven – kan ook geen kwaad.

Beroepskeuzetest

Naast dat je persoonlijkheidstesten kunt gebruiken om erachter te komen welk beroep het beste bij jouw persoonlijkheid zou passen, kun je ook een beroepskeuze test maken. Deze testen zijn speciaal bedoeld om jou meer duidelijkheid te verschaffen over welke functie het beste bij jou zou passen. Zo moetje bijvoorbeeld verschillende werkzaamheden beoordelen op hoe leuk of juist niet leuk je ze vindt.

Ergonomische tools: zo richt je jouw computerhoek ergonomisch in

Vorig artikel

Logo vergroten zonder kwaliteitsverlies

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws