Internet

Hoe vaak word jij online afgeluisterd?

0

Heb jij ook weleens het gevoel dat je wordt afgeluisterd door je telefoon? Je hebt een gesprek op Whatsapp met één van de je vrienden die je een filmpje doorstuurt. Over dat onderwerp heb je nog nooit eerder iets bekeken, maar een dag later krijg je opeens via Google en Facebook advertenties hierover. Dat komt omdat big tech je op veel manieren online volgt en je persoonlijke gegevens in sommige gevallen ook doorverkoopt. Mag dit zomaar en kun je hier iets tegen doen? Het is natuurlijk niet netjes wat ze doen, maar vaak heb je hier zelf toestemming voor gegeven door de algemene voorwaarden en cookieverklaring te accepteren. Soms is dit ook wel handig, want je krijgt onderwerpen aangeraden waar je interesse in hebt. Een heel fijn gevoel geeft het je echter niet en het lijkt ook steeds verder te gaan. Wat kun je hier tegen doen?

Gebruik een VPN om veilig en anoniem te internetten

Een VPN kan je erbij helpen om online anoniem te blijven. Al jouw internetverkeer wordt versleuteld via een proxyserver verstuurd. Hierdoor weten websites niet zomaar wie je bent en waar je vandaan komt. Een VPN staat voor de afkorting Virtual Private Network. Je kunt het vergelijken met een privétunnel. Het regent buiten en jij bent de enige die door de tunnel mag lopen en lekker droog blijft.

Waarschijnlijk ben je al bekend met VPN’s en vraag je je misschien af of het wel legaal is om het te gebruiken. In Nederland is er geen enkele wet die dit verbiedt. Het is dan ook compleet legaal om te gebruiken. Het idee dat het illegaal is komt doordat mensen het soms gebruiken voor illegale activiteiten, bijvoorbeeld om illegaal films te kunnen downloaden. Het feit dat een VPN legaal is betekent natuurlijk niet dat alles wat je erop doet ook legaal is. Wanneer je de wet breekt is het natuurlijk nog steeds illegaal.

Overige voordelen van een VPN

Anonimiteit en veiligheid is natuurlijk belangrijk, maar het heeft niet voor iedereen een hoge prioriteit. Misschien maak jij je je er helemaal niet zo’n zorgen om. Dan nog zijn er meerdere voordelen van het gebruik van een VPN. Een belangrijke reden dat mensen gebruikmaken van een VPN is het omzeilen van geoblokkades. De proxyserver waarmee jij bent verbonden bevindt zich niet per se in Nederland. Bij de meeste VPN’s kun je kiezen uit een lijst met servers uit veel verschillende landen.

Als praktijkvoorbeeld pakken we er een aantal grote streamingdiensten bij. Bijna iedereen heeft wel Netflix, Amazon Prime of Viaplay. Veel mensen hebben zelfs meerdere van deze diensten om zo een groter aanbod te hebben. Wanneer dit soort partijen de rechten van films en series kopen hebben ze deze vaak maar voor een beperkt aantal landen. Het kan dus zijn dat Netflix wel een bepaalde film heeft, maar deze niet voor Nederlandse gebruikers beschikbaar is. Wanneer je verbonden bent met een VPN-server uit een ander land, krijg je opeens een heel ander aanbod aan films beschikbaar. Zo kun je op je eigen abonnement toch gewoon deze films bekijken.

Starterpack voor de middelbare scholier

Vorig artikel


Meerdere leningen in één

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Internet