Nieuws

Intermediair betekenis + voorbeelden

0

Een intermediair kan verschillende betekenissen hebben. Want wat is het precies en hoeveel verschillende betekenissen zijn er eigenlijk?

Intermediair

Een intermediair of iets wat intermediair is zit eigenlijk altijd ergens tussenin. Het is iets of iemand die tussen twee verschillende partijen in staat of tussenkomt. Het woord kan op verschillende manier worden toegepast, waardoor er steeds iets anders mee wordt bedoeld, maar de strekking van het woord is hetzelfde. ‘In het midden liggend’.

Bemiddelaar

Een intermediair is een bemiddelaar die tussen twee partijen inzit. De intermediair heeft als doel om deze twee partijen naar elkaar toe te brengen. Idealiter zit de bemiddelaar dan ook in het midden tussen de twee partijen en zou deze onafhankelijk opereren. Dat is echter niet altijd het geval. Soms zijn er ook partijen die een intermediair vraagt om te bemiddelen bij een zaak. Gelukkig zijn er wel intermediairs die altijd onafhankelijk handelen. Deze intermediairs bemiddelen om de dienst en kijken niet naar wie het meest biedt voor de service.

Die onafhankelijke intermediairs zijn vaak actief in de hypotheken. Een hypotheekadviseur is namelijk de persoon die tussen de bank en de klant zit. Een particulier die graag een huis wil kopen, roept de hulp van een hypotheekadviseur in, omdat deze onafhankelijk is en het beste wil voor de particuliere klant. Daarom kan hij onafhankelijk zijn tegenover zowel de bank als de particulier stappen.

Verzekeraars

In de verzekeringsbranche is intermediair een gebruikte term om de persoon in het midden aan te duiden, die bemiddelt bij het sluiten van overeenkomsten van verzekering. Een verzekeringsadviseur treedt als intermediair op om een overeenkomst te sluiten tussen de klant en de zorgverzekeraar. Ook in dit voorbeeld is de intermediair altijd onafhankelijk. Hij werkt namelijk niet voor een van deze verzekeringsmaatschappijen en zal geen voorkeur hebben voor een bepaalde zorgverzekeraar. Een verzekeringsagent staat ook wel bekend als een assurantieadviseur.

Sportmakelaar

Ook in de sportwereld kom je intermediairs tegen in de vorm van een spelersmakelaar. Dat is een persoon die bemiddelt tussen de speler en de clubs die willen verkopen of kopen. Vooral in de voetbalwereld is deze term bekend, maar ook bij andere sporten zijn er veel tussenpersonen die sporters helpen om het gewenste resultaat te behalen als het gaat om onderhandelingen. Dat gebeurt niet alleen bij het voetbal, maar bijvoorbeeld ook veel in de vechtsport en bij volleybal. De sportwereld is heel divers en biedt volop ruimte om als intermediair aan de slag te gaan. Zo kan je spelersmakelaar worden voor in jouw favoriete tak van sport, of bemiddelaar worden in allerlei soorten sporten.

Genetica

Als we praten over intermediair, is dat niet alleen een persoon. Intermediair komt bijvoorbeeld ook voor in de genetica. De genetische eigenschap is  intermediair aanwezig als bij een diploïd organisme beide allelen van een gen (namelijk het allel op het chromosoom dat afkomstig is van de moeder én het allel op het chromosoom van de vader) tot uiting komen. Daarbij is het fenotypische kenmerk een mengvorm van beide allelen. Dat klinkt misschien als een moeilijk verhaal, maar het is in de praktijk heel simpel als je er een voorbeeld bij pakt.

Het meest gebruikte voorbeeld is van de kruising van leeuwenbekjes (gekleurde planten). Wanneer men een rode bloem met een witte bloem kruist, krijgen de nakomelingen roze bloemen. Wanneer beide allelen wel beide tot uiting komen, zonder mengvorm, wordt er niet gesproken van intermediair, maar van codominantie overerving in plaats van intermediaire overerving. Daar legt de term het zelf al direct uit. Beide allelen zijn even co-dominant en komen beide evenveel terug bij de nakomelingen.

Scheikunde

Een intermediair kan ook voorkomen in de scheikunde. Een intermediair in de vooral organische chemie is een energierijke randschikking van atomen. Vaak vormt een intermediair een lokaal energieminimum met een kleine activeringsenergie zowel in de reactie naar de oorspronkelijke reactanten als naar de producten toe. In de organische chemie worden intermediairen vooral gekenmerkt door een koolstofatoom met een kleiner of juist een groter aantal groepen om zich heen dan de standaard vier groepen. Daarnaast is ook het opheffen van de aromaticiteit in een benzeenring (meisenheimercomplex) een duidelijke aanwijzing voor het intermediaire karakter van het deeltje.

Intermediair als beroep

Intermediair heeft dus vooral heel veel betekenissen en dat komt doordat het woord bij veel verschillende disciplines past. Het is altijd iets wat zich in het midden bevindt, ongeacht het thema waarin het woord intermediair gebruikt wordt.

Opleiding

Er is geen specifieke opleiding om bemiddelaar te worden. Binnen bepaalde branches zijn er natuurlijk wel opleidingen om je te voorzien van de nodige kennis om te kunnen bemiddelen in dat vakgebied. Zo kan je bijvoorbeeld hypotheekadviseur of assurantieadviseur worden door de hbo-opleiding tot assurantieadviseur te volgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om vanuit een andere richting te komen, zoals vastgoed en makelaardij. Om dan adviseur te worden heb je bijna alle kennis al op zak. Door nog een kleine extra cursus bemiddelen te volgen, kan je ook als hypotheekadviseur aan de slag.

Ook als je sportmakelaar wil worden en het liefst bemiddelt tussen sporters en clubs of trainers, kan je de hbo-opleiding tot spelersmakelaar volgen. Ook al is het in de sportwereld niet altijd nodig om die opleiding op zak te hebben. Om voetbalmakelaar te worden, heb je bijvoorbeeld geen specifieke opleiding nodig. Een goede kijk op zaken, verstand van voetbal en de mogelijkheid om goed te kunnen netwerken is in dat geval veel belangrijker. Daarnaast komt een zekere kennis van boekhouden ook altijd van pas. Zeker als je als onafhankelijke intermediair voor je eigen bedrijf werkt.

Is een tekstbureau duurder dan rechtstreeks een tekstschrijver inhuren?

Vorig artikel

Uitgelicht: 3 extensies die wat toevoegen aan jouw webshop

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws