Nieuws

Internationaal zakendoen: 5 tips voor startende ondernemers

0

Wanneer je start als ondernemer, kan het best spannend zijn om te gaan internationaliseren. Vandaar dat de meeste ondernemers ervoor kiezen om eerst in Nederland te gaan beginnen en pas later na te gaan denken over internationaal zakendoen. Terwijl je, als je het goed aanpakt, prima beide tegelijk kunt doen. Deze 5 tips helpen je op weg.

1. Taal kiezen
Wanneer je buiten Nederland zaken wil doen, ontkom je er niet aan om in een andere taal te gaan werken. Je kunt ervoor kiezen om naast Nederlands in het Engels te communiceren, maar je kunt er ook voor kiezen om meer talen op te nemen in je aanbod.
Wat je ook kiest, het is verstandig om een vertaalbureau jouw communicatie te laten vertalen en niet zomaar zelf aan de slag te gaan. Zo kom je direct professioneel over én voor belangrijke zaken als contracten en privacy-verklaringen etc. is het belangrijk dat het allemaal klopt.

2. Lokalisatie
Veel mensen denken dat je er met vertalen van je communicatie zoals je website wel bent. Maar het werkt nog beter als je je aanbod specifiek richt op het land zelf, door bijvoorbeeld rekening te houden met cultuur en lokale gebruiken. Dat is het verschil tussen vertalen en lokalisatie.


3. Verdiep je in wet- en regelgeving
Wat hier in Nederland kan en mag, mag niet zomaar in andere landen. En andersom. Om te voorkomen dat je finaal de mist in gaat of zelfs illegale dingen gaat doen, is het dus goed om je te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving. Laat je eventueel bijstaan door een jurist of zoek contact met een ondernemer de je al voorging in het land waar jij zaken wil gaan doen.

4. Onderzoek partners en leveranciers
Het is gemakkelijker om iemand op te lichten als die niet in hetzelfde land verblijft, de afstand maakt het eenvoudiger. Ga dus zeker niet zomaar met iemand in zee maar doe ook hier grondig research, zodat je weet dat je een betrouwbare partner, verkoper of leverancier te pakken hebt.
Het helpt sowieso als je in ieder geval één keer fysiek kennis maakt met iemand. Dat is in coronatijd wellicht lastiger, maar wees daarom extra op je hoede. Oplichters maken graag misbruik van dit soort situaties. Zorg dus dat je geen slachtoffer wordt van malafide praktijken die je veel geld kunnen kosten, ook al duurt het daardoor wellicht wat langer voordat je in het buitenland aan de slag kunt gaan.

5. Regel betalingen goed
In navolging van bovenstaande is het belangrijk dat je ook je betalingen in, uit en naar het buitenland goed regelt. Je loopt in het internationale handelsverkeer nu eenmaal wat meer risico dan wanneer je alleen binnen Nederland zaken doet. Leg afspraken over betalingen goed vast en bedenk je of je, vooral in het begin, bijvoorbeeld wil leveren op rekening of dat er eerst betaald moet worden.
Je bank kan je hierbij ondersteunen, zij hebben uiteraard meer klanten die internationaal zakendoen en weten daarom wel waar je op moet letten en wat je het beste kunt doen.

Uitgelicht: 3 extensies die wat toevoegen aan jouw webshop

Vorig artikel

Zijn pokerspelers betere zakenlui?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws