HandigLijstjes

Je dropship webshop starten in 9 stappen

0

Dropshipping, oftewel het verkopen van producten via je webshop zonder deze op voorraad te hebben, biedt verschillende voordelen. Ben je overtuigd van de voordelen en wil je zelf aan de slag met dropshippen? Dan hebben wij iets voor jou. Dit artikel is de ultieme gids om in een mum van tijd je eigen dropshipping webshop op te zetten.

In 9 stappen werken we van businessplan tot het opzetten van je webshop en marketing. Wij begeleiden je stap voor stap naar een succesvolle start van jouw webshop. Zodat je een vliegende start kunt maken. Na het lezen van dit artikel weet je welke stappen je moet nemen als je wilt beginnen met dropshippen.

Businessplan en marktonderzoek

Elk goed bedrijfsverhaal begint met een businessplan. Als je wilt starten met je dropshipping webshop is dit belangrijk. Hierin kijk je onder andere naar de markt, stel je businessdoelen en maak je een marketingplan.

Een belangrijk onderdeel van jouw businessplan is marktonderzoek. Zo kun je de omvang van de markt die je wilt bedienen inschatten. Je ideale klant leren kennen en erachter komen wat de concurrentie doet. Wellicht kom je er zo achter dat de markt die je in gedachten had toch niet zo aantrekkelijk is.

Als veel concurrenten hetzelfde product verkopen en de vraag niet toeneemt, is het logischer om je te concentreren op nicheproducten. Een niche is een afgebakend en specifiek marktsegment met vaak weinig actieve andere spelers. Als je je hiermee weet te onderscheiden van de concurrentie, is de kans op succes een stuk groter. Goede dropshipping-niches zijn filmattributen voor sociale media (denk aan TikTok) en milieuvriendelijke producten.

Inschrijving KvK dropshipping

Wanneer er sprake is van ondernemerschap moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Kort gezegd ben je een ondernemer als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen met de intentie om winst te maken. Er kunnen echter enkele uitzonderingen zijn, op de website van de KvK vind je de specifieke criteria.

Als je serieus bent met jouw webshop, is registratie vaak noodzakelijk. Daarnaast wordt ondernemen zonder KvK-nummer wel lastig aangezien je geen zakelijke rekening kunt openen. Dit is aan te raden, zodat je zakelijk en privé gescheiden kunt houden en makkelijker je inkomsten en uitgaven kunt verantwoorden. Dus, ga naar de KvK voor dropshipping activiteiten.

Kies een betrouwbare dropshipping leverancier

Jouw klanttevredenheid hangt grotendeels af van jouw leverancierskeuze. De leverancier moet de logistiek orde hebben en de producten moeten van goede kwaliteit zijn. Anders zullen vroeg of laat negatieve reviews van je webshop volgen. Ook als je de producten niet zelf levert, ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de levering en kwaliteit van producten. Het is daarom belangrijk dat je jouw leverancier zorgvuldig kiest en goede afspraken maakt.

Registreer je domeinnaam en regel hosting

Wanneer je je dropshipping webshop wilt starten, heb je een domeinnaam nodig. Bedenk een domeinnaam die gerelateerd is aan de termen waar mensen vaak naar zoeken binnen jouw markt. Kijk daarnaast of deze nog vrij is en registreer je domeinnaam. Je zult ook een hostingpakket moeten aanschaffen dat past bij het door jou gekozen webwinkelplatform.

Kies jouw winkelplatform

Als je een dropshipping webshop wilt starten heb je een e-commerce platform nodig. Hierbij heb je de keuze uit een closed-source platform of een open-source platform. Een open source platform als Magento geeft veel vrijheid, de webshop is volledig naar jouw wensen aan te passen. Als je niet over de technische kennis beschikt om dit te doen, zul je moeten uitbesteden. Of een closed-source platform moeten kiezen. Alles is hier al voorgeprogrammeerd en je kunt zelf basisaanpassingen doen. Je kunt snel aan de slag en je hebt een systeem dat bijna altijd goed werkt.

Wees voorbereid op vragen van klanten bij het starten van je dropshipping webshop. Zorg allereerst dat je goed bereikbaar bent. Want niets is zo vervelend als een onbereikbaar bedrijf als je als klant vragen of klachten hebt. Zorg er daarnaast voor dat jij en medewerkers kundig zijn zodat klanten goed bediend kunnen worden. Om de ondersteuning wat te ontlasten, is een FAQ op je website aan te raden.

Maak koppeling met je leverancier

Als je met dropshipping wilt beginnen, heb je een realtime beeld nodig van wat er in de supply chain gebeurt. Denk aan actuele productgegevens en voorraden. Om deze gegevens uit te wisselen zijn koppelingen nodig. Er moet een koppeling tot stand worden gebracht tussen de door jou gekozen leverancier en jouw webshop. Vervolgens kunnen de productgegevens geïmporteerd worden in jouw webshop.

Ontwerp je webshop

Nu is het tijd om je webshop wat meer body te geven. Zoek gebruiksvriendelijk software als je wilt beginnen met dropshippen. Denk bij het opzetten van je webshop aan duidelijke productfoto's en pakkende omschrijvingen. Vergeet ook niet om je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Marketing

Doordat je met dropshipping de logistiek uitbesteedt, bespaar je tijd. In deze bespaarde tijd kun je je concentreren op zaken als marketing. Een mooie webshop is leuk, maar als mensen die niet weten te vinden, heeft het natuurlijk geen zin. Door marketing op de juiste manier in te zetten, kun je succesvoller starten met dropshippen. Zo breng je jouw webshop onder de aandacht van de doelgroep en vergroot je je naamsbekendheid en online zichtbaarheid.

Allereerst valt een marketingplan aan te raden, zoals ook in stap 1 naar voren kwam. Zo kun je goed geïnformeerd en met een leidraad aan de slag. Om online goed vindbaar te zijn, is het belangrijk om goed vindbaar te zijn. Je moet je pagina's optimaliseren voor zoekmachines (SEO).

Daarnaast is een blog een uitstekende aanvulling op je SEO-strategie. Blijf op de hoogte zodat je weet wat er in jouw markt speelt en waar mensen mogelijk veel naar zoeken. Door in je blog over deze relevante onderwerpen te schrijven, vergroot je de kans dat mensen naar je toe komen. Een andere manier om jouw naamsbekendheid en online zichtbaarheid te vergroten, is door middel van branding op sociale media.

Netwerk as a Service: De Revolutie in Connectiviteit voor Bedrijven

Vorig artikel

De toekomst van vervoer: Autonome voertuigen en verder

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Handig