Marketing

Wat betekent Agile en hoe kun je het zelf toepassen?

0

Het kan heel goed zijn dat je wel eens van Agile hebt gehoord, want dit is een steeds populairdere movement die zich wereldwijd verspreidt. Het is een populaire toepassing binnen de wereld van softwarenontwikkeling en ontstond allemaal in 2001, toen er een “Agile Manifesto” werd geschreven door 17 programmeurs.

Wat is Agile precies?

Agile is een framework, samengesteld uit verschillende methodes en filosofieën die eigenlijk allemaal hetzelfde doel hebben: een team op een positieve manier behouden, en deze wendbaar maken. Het belangrijkste punt is dat Agile ervoor zorgt dat bedrijven in staat zijn om continu met verandering om te kunnen gaan. Zeker sinds het digitale tijdperk veranderen dingen heel snel (10 jaar gelden werkten we nog niet zoveel met smartphones als nu), en bedrijven moeten dus net zo wendbaar worden als hun omgeving.

 

Het is moeilijk Agile heel specifiek uit te leggen, omdat er meer dan 40 verschillende varianten van Agile zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar deze afbeelding, die illustreert hoeveel verschillende vormen van toepassingen van Agile er wereldwijd zijn.

Hoe kun je Agile zelf toepassen?

Het is belangrijk dat er voor een project eerst een plan voor een paar weken wordt samengesteld. Het werk wordt vervolgens als een soort ‘stroom’ van links naar rechts op een bord gevisualiseerd. Zo kun je in één opslag zien wat er nog te doen is, wie waar mee bezig is en welke zaken al afgerond zijn (en door wie). Eén van de bekendste aanpakken voor werken met Agile is scrum.

Scrum

Scrum komt van origine voort uit de rugbywereld, waar een team door middel van goede samenwerking probeerde om een positief resultaat te bereiken (te winnen). Later is het door onderzoekers van Harvard uitgewerkt tot een framework binnen de softwareontwikkeling en wordt het door veel bedrijven toegepast als bekende Agile methode.

Rolverdeling

Het belangrijkste aspect van Scrum is misschien wel de kenmerkende rolverdeling, tussen ‘Product Owner’ (de klant of opdrachtgever, die de meeste baat heeft bij de juiste ontwikkeling van het product), ‘Het Ontwikkelteam’ (een klein en multidisciplinair team die het liefst samenwerken in één ruimte, zodat overleg continue kan plaatsvinden), en de ‘Scrummaster’, die ervoor zorgt dat alles op een Scrum-manier verloopt.

 

DJ Apparatuur: Wat heb je allemaal nodig als DJ?

Vorig artikel

De nieuwste beste multiplayer & singleplayer browsergames van 2020

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Marketing