Nieuws

DJ Apparatuur: Wat heb je allemaal nodig als DJ?

0

Tegenwoordig lijkt iedereen wel DJ te kunnen worden. Het aantal mensen dat een cursus volgt om te leren draaien stijgt elk jaar weer en bijna iedereen kent wel iemand die DJ is, vooral als ‘bijbaan’. Hoe makkelijk is het om DJ te worden, en welke apparatuur heb je allemaal nodig?

Iedereen kan DJ worden

Ja, ook jij kunt DJ worden. Je hebt namelijk niet zo veel nodig. Waar je vroeger een complete platencollectie en later een heel arsenaal aan CD’s mee moest slepen, is dat nu wel anders. Met de komst van MP3 en later streamingdiensten heb je weinig meer nodig om muziek te vinden, op te slaan en een playlist te maken. Dat is ook meteen een veelgehoord commentaar van de ‘professionals’,  zoals fotografen klagen dat iedereen met een smartphone tegenwoordig goede foto’s kan maken en dat werk kost. Maar als je gewoon goed bent of wordt in wat je doet, kun je nog steeds een hele goede DJ (of fotograaf) worden!

USB stick & mixer

Qua apparatuur heb je als DJ dus niet zo heel veel meer nodig. De draaitafels zijn vervangen door een DJ booth met een DJ mixer, waar je je USB stick, CD speler of laptop op aansluit en waarmee jij de beats aan elkaar mixt. Je hebt wel de keuze om dit live te doen, waarmee je in kunt spelen op de sfeer en het publiek, of vooraf waarbij je je handen ter plekke meer vrij hebt en dus meer contact met het publiek kunt maken.

Special effects

Je ziet steeds vaker bij een feestje dat een DJ gebruik maakt van special effects. Een festival is niet compleet zonder lasers, lichteffecten en vuurwerk als afsluiter. Tegenwoordig kun je, bijvoorbeeld bij fritz events, allerlei coole gadgets krijgen die elke DJ set tot een waar spektakel maken. Denk aan rookmachines, lasers maar ook bellenblaasmachines en confettiekanonnen. Wil je dus als DJ een onvergetelijke indruk maken, dan kun je hier goed gebruik van maken.

Skills

Maar uiteindelijk draait DJ worden om jouw skills. Je moet gevoel voor ritme hebben, muziek lekker in elkaar over laten lopen en vooral geen stiltes laten vallen (tenzij je die gepland hebt)! Daarnaast is het belangrijk dat je de sfeer en het publiek aanvoelt en daarop kunt reageren door bijvoorbeeld je set aan te passen. Daar kan geen enkel apparaat je bij helpen, hiervoor moet je vooral ook veel oefenen. En hoe doe je dat? Juist, door te doen (met de juiste apparatuur, dat dan wel)!

 

 

Zo verduurzaam je je woning: Dubbel Glas

Vorig artikel

Wat betekent Agile en hoe kun je het zelf toepassen?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws