GeldHandigInternet

Alles wat je moet weten over iDeal

0

We gebruiken het aan de lopende band om online transacties te volbrengen. iDeal. Een systeem waarmee je met een paar klikken op de knop geld kunt overmaken. Aan bijvoorbeeld je vrienden, webshops, of online casino’s. Het is het populairste online betaalmiddel van Nederland. Maar hoe werkt het precies? Wie zit hier achter? En wat zijn de voor- en nadelen? We geven alle iDeal informatie die je zoekt!

Dit is iDeal

iDeal is een betaalsysteem, waarmee je vertrouwd, veilig en eenvoudig online kunt betalen. Bij het afrekenen, kies je jouw bank en vervolgens word je doorgeleid naar een mobiel bankieren app, of jouw internetbankieromgeving. Daar staan alle betaalgegevens al voor je ingevuld. Het enige dat je hoeft te doen is akkoord gaan door je digitale handtekening eronder te zetten.

Deze laatste stap wordt ook wel het autoriseren genoemd. Tegenwoordig kun je dit heel gemakkelijk doen met je vingerafdruk op een mobiele telefoon. Maar in sommige gevallen wordt om een extra verificatie gevraagd, bijvoorbeeld door middel van de iDentifier van ABN Amro, of de Rabo Scanner van Rabobank. In enkele gevallen kun je ook een QR-code gebruiken voor deze handeling. Zo werkt het bijvoorbeeld bij Knab.

Initiatief van Nederlandse banken

iDeal kwam vijftien jaar geleden in onze levens. In 2015 werd deze betaalmethode geïntroduceerd, omdat er op dat moment in Nederland nog geen alternatief was met lage transactiekosten. De grootste Nederlandse banken hebben samen aan de ontwikkeling van deze oplossing gewerkt. Denk daarbij aan ABN Amro, ING, de Postbank en de Rabobank. Inmiddels worden er maandelijks 50 miljoen betalingen mee verricht.

Voordelen van iDeal

Deze betaalmethode is niet voor niets de meest gebruikte in ons land. Het biedt enorm veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld creditcard, AfterPay of PayPal. Om te beginnen werkt iDeal erg eenvoudig. Je volgt de gevraagde stappen en klaar is Kees. Bovendien worden de betalingen direct verwerkt. Ze zijn dan ook meteen verwerkt in je rekeningenoverzicht. En je bent dus nooit in onzekerheid over je huidige saldo. In tegenstelling tot creditcardbetalingen.

Omdat iDeal de koppeling maakt met je bank hoef je geen nieuwe rekening te openen, zoals je dat bij PayPal bijvoorbeeld wel doet. Andersom geldt hetzelfde: ook de gegevens van de ontvanger zijn meteen duidelijk. Deze hoef je dus niet meer handmatig over te schrijven. Tot slot is het een groot voordeel dat het gebruik van iDeal vrijwel altijd volledig gratis is. Dat is bij een heleboel andere betaaloplossingen niet het geval.

Nadelen van dit betaalsyteem

Zijn er dan ook nog nadelen? Oh, jawel. Je moet bij iDeal vooraf betalen. Je geld is dus al weg, vóórdat je er iets voor terugkrijgt. Als het ten minste gaat om online bestellingen. Ook kent iDeal geen chargeback-regeling. Dat is een vorm van een aankoopgarantie, die creditcards en PayPal bijvoorbeeld wel bieden. En het laatste nadeel is dat iDeal vrijwel alleen gebruikt wordt op Nederlandse websites. Dit omdat het systeem ook alleen is gelinkt aan de Nederlandse banken.

Wat betekent Agile en hoe kun je het zelf toepassen?

Vorig artikel

Beste VPN voor Popcorn Time

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Geld