Internet

Wat is een netwerkswitch?

0

Een ‘netwerkswitch’ is een van die termen uit het computerjargon die je  misschien al eens gehoord hebt. We weten daarbij waarschijnlijk allemaal dat het wat te maken heeft met het ‘verbinden’ van computers in een ‘netwerk’. 

Maar wat doet dit apparaat precies, en is een netwerkswitch bijvoorbeeld hetzelfde als een ‘router’? Laten we kijken wat een netwerkswitch voor je eigen netwerk thuis, en eventueel voor je bedrijfsnetwerk zou kunnen betekenen. 

Wat moet je weten over een netwerkswitch?

Een netwerkswitch is een stukje hardware dat in een netwerk wordt gebruikt om binnen hetzelfde kantoorgebouw computers met elkaar te verbinden. En niet alleen de computers, maar ook alle andere randapparatuur wordt via de switch aan dit netwerk gekoppeld.

Door die koppeling kunnen alle computers binnen het bedrijf met elkaar communiceren. Gegevens op de server van het netwerk kunnen zo bijvoorbeeld door medewerkers opgevraagd worden. 

Wijzigingen in de database zullen onmiddellijk voor alle gebruikers zichtbaar zijn. Werken binnen je bedrijf met een goede netwerkswitch zoals de Brocade switch kan de productiviteit (en daarmee de winst) verhogen. 

Er bestaan twee verschillende soorten netwerkswitch.

De onbeheerde netwerkswitch

Deze vind je vooral terug in thuisnetwerken. Het zijn kant-en-klare oplossingen die je zonder configuratie kunt gebruiken, direct uit de verpakking. De switch zorgt ervoor dat je zonder snelheidsverlies je printer, PC, IP-camera en notebook tegelijkertijkd kunt gebruiken.

Een onbeheerde netwerkswitch zal een lagere capaciteit hebben dan beheerde switchen. Dat betekent dat je met dit toestel minder apparaten kunt aansluiten en met elkaar kunt verbinden.

De beheerde netwerkswitch

Een beheerde switch moet je zelf configureren bij de installatie van het netwerk. Maar die geeft je dan ook heel wat meer mogelijkheden. Je kunt instellingen aanpassen die je met een onbeheerde switch niet kunt veranderen. 

Je kunt de beheerde switch  ook op afstand bedienen. Dat zorgt ervoor dat je het netwerk beter onder controle hebt. Het betekent echter ook dat je over voldoende IT-kennis zal moeten beschikken.

Op deze toestellen kunnen ook meer apparaten aangesloten worden. Voor bedrijven is dat over het algemeen een pluspunt.

Wat is het verschil tussen een router en een netwerkswitch?

Deze twee ICT-toestellen worden regelmatig door elkaar gehaald. De netwerkswitch, legden we je net uit, verbindt computers en randapparatuur binnen een lokaal netwerk.

De router is het toestel dat de onderdelen van een netwerk extern zal verbinden. Het zal verbinding met het internet maken en die verdelen over alle randapparatuur en computers in hett netwerk.  Alle gebruikers zullen dan via die router verbonden zijn met het net. Voor draadloze verbinding heb je uiteraard een draadloze router nodig.

Waarom het lijkt alsof adverteerders je afluisteren via je smartphone

Vorig artikel

Nieuwe fiets? Kies een fiets die bij je past

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Internet