We hopen natuurlijk niet dat je ooit in een auto-ongeluk terecht komt. Maar wie vaak op de weg te vinden is, weet dat de kans er is. Juist daarom hebben we voor jou deze blog geschreven. Voor de keren dat je wél moet weten wat je in zo’n situatie moet doen. Lees deze blog dus zeker even door. We hebben voor jou de actiepunten verzameld.
Allereerst is het belangrijk dat je alles goed bijhoudt wanneer er een auto-ongeluk is gebeurd. Zeker als er een schadeclaim moet worden opgesteld, of als je Stipt letselschade moet inschakelen om te helpen, is het belangrijk dat je alles noteert en bijhoudt. Denk aan foto’s maken, schadeformulieren invullen en ga zo maar door. Maar laten we bij het begin beginnen.
Veiligheid boven alles
Dit is natuurlijk de meest belangrijke. Veiligheid gaat altijd boven alles. Zorg er dus voor dat jij maar ook andere betrokken in veiligheid worden gebracht. Bijvoorbeeld door de auto naar de vluchtstrook te rijden. Kun je nog goed rijden? Rij dan de auto naar een dichtstbijzijnde parkeerplaats en vraag of de ander meerijdt.
Zijn er gewonden? Dan moet je natuurlijk altijd eerst 112 bellen. Denk aan een ambulance of politie. Wanneer er lichte blikschade is, hoef je dit niet te doen en kun je het zelf af. Zijn er gewonden? Verzorg die dan en help ze.
Je bent ook verplicht om andere weggebruikers te waarschuwen door middel van een gevarendriehoek. Deze moet je op veilige afstand van de achterste auto zetten.
Schadeformulier invullen
Als iedereen nog in goede gezondheid verkeerd, dan kun je deze stap zelf doen. Het is namelijk voor de verzekeringen van groot belang dat een schadeformulier wordt ingevuld. Houd er rekening mee dat je voor de meeste zaken gewoon verzekerd bent. Jullie kunnen dus allebei de kalmte bewaren en focussen op een goed gesprek, want juist dan kunnen jullie het probleem goed overdragen aan de verzekeringen. Er is hiervoor een Europees Schadeformulier afgesproken. Iedere betrokkene heeft een eigen gedeelte. Als je geen schadeformulier hebt dan kun je deze ook downloaden via het internet.
Bewijs verzamelen
Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat al het bewijs wordt verzameld. Wat we net al zieden, denk aan foto’s maken van de schade. Maar denk hierbij niet alleen schade aan de auto. Maar ook van de omgeving. Bijvoorbeeld slipsporen, glassporen of schade aan panden of bomen. Ook als er politie is, is het belangrijk dat jij goed blijft opletten. Wees de politie op schade en eventuele remsporen.
Vergeet ook niet om mensen die erom heen staan en iets hebben gezien te vragen. Getuigen kunnen helpen als het jullie er samen niet uit komen. Vraag dan naam, adresgegevens en eventuele telefoonnummers. Je kan ook een kenteken opschrijven natuurlijk.
Wanneer moet je de politie bellen?
Je wil misschien in eerste instantie direct de politie bellen, maar houdt er rekening mee dat de politie gelimiteerd ingezet kan worden. Bel daarom alleen als er iemand gewond is. Of als de ander is doorgereden. Is er flinke schade en kunnen jullie het niet zo één, twee drie oplossen? Bel dan ook de politie. Je mag ook bellen als het uitloopt op een meningsverschil of als je het vermoeden hebt dat er een misdrijf is. Denk aan rijden onder invloed of rijden zonder rijbewijs.