Geld

Vooruitzichten voor de Nederlandse economie

0
Tulips, Depositphotos

De derde golven van Covid-19 pandemoe die momenteel hoogtij vieren door Europa, hebben voor scholgolven gezorgd, aangezien veel landen opnieuw lockdown-beperkingen moesten invoeren. Na de ergste rellen die we in decennia hebben meegemaakt, heeft premier Rutte echter aangekondigd dat de regering onze lockdown-beperkingen zal versoepelen. Onder de beperkingen die zullen worden opgeheven,valt onder andere het einde van de avondklok, zullen huizen twee bezoekers mogen ontvangen in plaats van één, en mogen cafés en restaurants buiten opereren, met een maxima van 50 klanten. Aangezien het aantal nieuwe Covid-19 besmettingen blijft stijgen, wil het land de uitrol van vaccins in de loop van de komende maanden versnellen, dit gaat gepaard met een aantal uitdagingen, waaronder vertragingen bij het Johnson en Johnson-vaccin en het AstraZeneca-vaccin, dat de volledige uitrol van vaccins voor het land verder zou kunnen vertragen. Nu de chaos van het Coronavirus door heel Nederland voortduurt, roept dat de vraag op: hoe ziet ons economisch herstel eruit?

Nederlandse economie

Er is goed nieuws en slecht nieuws voor het economische herstel van het land na de verwoestende pandemie. Het goede nieuws is dat de werkloosheid voor 2021 naar verwachting een hoogtepunt zou bereiken op 565.000 inwoners, maar deze voorspelling is bijgesteld tot ongeveer 400.000 werkloze inwoners, waarbij het werkloosheidspercentage dit jaar naar verwachting met ongeveer 5% zal stijgen en vervolgens weer zal dalen tot ongeveer 4,5%. Het slechte nieuws is dat de economie dit jaar naar verwachting met 2,8% zou groeien, en in plaats daarvan heeft het CPB dit herzien naar een lagere 2,2%, wat natuurlijk grotendeels afhangt van de uitrol van het vaccin en de lockdown-beperkingen die in de loop van de tijd worden geïmplementeerd aangezien beide gevolgen kunnen blijven hebben voor de economie en de bevolking van het land. Ander goed nieuws: hoewel de lonen en het vermogen van het land om meer te kopen zijn gedaald tijdens de pandemie, wordt verwacht dat de koopkracht dit jaar met 0,7% zal stijgen dankzij belastingverlagingen en kleine loonsverhogingen. CPB-directeur Pieter Hasekamp stelde ons gerust door te zeggen: “Ondanks de lockdown die bepaalde sectoren hard treft, doet de economie het als geheel relatief goed.” Hasekamp waarschuwde echter dat we er nog niet zijn maar “Het herstel in zicht is”. Ook zei hij dat zodra het virus eenmaal onder controle is, de economische gevolgen van de crisis nog steeds zullen doorwerken.”

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de huidige lockdown een minder negatief algemeen effect op de economie dan de vorige lockdown, wat een goed voorteken is voor het economische herstel van het land als geheel. In april vorig jaar daalde de consumptie van huishoudens drastisch met meer dan 17%, wat een grote impact had op het bruto binnenlands product, aangezien het over het jaar gezien met 3,7% kromp, grotendeels als gevolg van de daling van de consumptie door huishoudens. De sluiting van alle niet-essentiële verkooppunten had ook een rem op de consumentenuitgaven. Dit jaar is het consumentenvertrouwen echter duidelijk gestegen, wat heeft geleid tot een herstel van de productie en positieve vooruitzichten voor producenten die hun vertrouwensniveau weer hebben opekrikt naar zoals het was vòòr de pandemie. Vooruitblikkend, valt op dat de export dit jaar is gestegen, en volgens de CPB Wereldhandelsmonitor was de internationale handel eind 2020 al weer terug op het niveau van een jaar eerder voordat de pandemie toesloeg.

Vertragingen in het vaccin

Nu het Johnson en Johnson-vaccin is opgeschort vanwege bezorgdheid over bijwerkingen, levert dit vertraging op van de uitrol van het vaccin. Dit, in combinatie met het feit dat het AstraZeneca-vaccin productievertragingen had en beperkingen had opgelegd op de leeftijdsgroep waaraan het kan worden toegediend, heeft ertoe geleid dat de uitrol van het vaccin aanzienlijk langzamer verloopt dan oorspronkelijk gepland. Dit heeft er ook toe geleid dat onze lockdown-maatregelen langer in stand zijn gebleven, wat dus weer zorgde voor een grotere economische impact. Het exacte aantal vaccins dat in Nederland aan de bevolking is toegediend, blijft onbekend omdat maar 70% van de toegediende doses in de juiste IT-database werd geregistreerd. Het plan van premier Rutte om ervoor te zorgen dat de uitrol van vaccins efficiënter verloopt, zou zeker een grote bijdrage kunnen leveren aan het herstel van de economische gevolgen van de pandemie van het afgelopen jaar, maar voorlopig zijn de vooruitzichten traag en stabiel.

Indexhandel met Vestle in de vorm van CFD’s

Als het gaat om het economische herstel van Europa, spelen lockdown-beperkingen en de uitrol van vaccins een grote rol in de manier waarop het herstel van elk land vorm krijgt. Wie zich bezig houdt met de financiële markten, wendt zich vaak tot instrumenten als de Duitse DAX-index om meer inzicht te krijgen in de gezondheid van een economie. Aangezien de DAX de grootste economie van Europa vertegenwoordigt, kan dit een gemiddeld momentopname geven van de prestaties van de grootste bedrijven in verschillende bedrijfstakken en hun prestaties gedurende specifieke perioden – veelbelovend maar ook riskant. De prijsschommelingen van een index zoals de DAX kunnen zowel kansen als risico’s met zich meebrengen voor beleggers die met Vestle handelen in de index in de vorm van CFD’s of Contracts for Difference. Met CFD’s kunt u profiteren van prijsbewegingen in beide richtingen – zowel stijgingen als dalingen – van een breed scala aan financiële instrumenten, waaronder de Index Germany 30, die de prestaties van de DAX volgt, zonder dat u de onderliggende waarde hoeft te kopen. In wezen handelt u op basis van volatiliteit, dus als u verwacht dat de prijs gaat stijgen, kunt u een ‘Koop’-deal openen, terwijl als u verwacht dat de prijs gaat dalen, u een‘ Verkoop’-deal kunt openen.

Vestle is een naam die u wellicht bent tegengekomen na het lezen van recensies van Europese gereguleerde brokers. Als een toonaangevende gereguleerde broker in Europa, biedt Vestle honderden CFD instrumenten inclusief indexen zoals de Germany 30 (die de DAX volgt), een groot aantal grondstoffen, aandelen van de huidige topbedrijven, ETF’s, valuta’s en cryptocurrencies. Iets anders wat u wellicht bent tegengekomen tijdens uw zoektocht naar Europees gereguleerde brokers is Vestle’s kenmerkende educatieve bronnenpakket. Voordat u in indexen in de vorm van CFD’s gaat beleggen bij Vestle, kunnen alle klanten profiteren van een enorme selectie aan beleggingsgidsen, video tutorials en 1-op-1 training met een live trading coach. Dit alles om u te helpen uw vaardigheden in uw eigen tempo te ontwikkelen. 

Meld u vandaag nog aan bij Vestle en verken ons innovatieve handelsplatform, compleet met geavanceerde trading tools en functies. 

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71.95 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Wat moet je doen als je een auto-ongeluk hebt?

Vorig artikel

5x voordeel sites online

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Geld