Wil jij een eigen onderneming starten? Dan is het goed om te kijken naar een aantal belangrijke onderdelen. Ook omdat sommige dingen per regio waarin je woont weer anders zullen zijn.
Wil jij meer weten over BTW aangifte als startend ondernemer? Klik dan op de link voor meer informatie.
1. Businessplan maken
Je hebt grootse plannen, en wil graag je bedrijf laten groeien. Dat kan natuurlijk zonder een plan of een idee met heel veel geluk. Maar wanneer jij iets meer structuur wil inbouwen binnen je onderneming dan is een businessplan een ontzettend goed idee. Dit is niet verplicht om een onderneming te beginnen. Maar hierin kan je alles opschrijven wat je wil gaan doen en wat jouw visie is met je onderneming.
2. Financieel plan
Een onderdeel van het businessplan is een financieel plan. Hier ga je kijken naar de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. De ene ondernemer is ontzettend goed met cijfertjes, en de andere ondernemer heeft geen idee hoeveel hij/zij verdient met de onderneming. Een verplicht onderdeel als ondernemer is bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor schakelen veel ondernemers een boekhouder in.
3. Strategie bepalen
Ook een onderdeel van het maken van goede plannen is jouw strategie. Welke kant wil je op met jouw onderneming en zijn jouw plannen wel haalbaar. Ga bijvoorbeeld een klein marktonderzoek doen. Schakel je social media-accounts en volgers in om goed inzicht te krijgen in of jouw ideeën aan kunnen slaan. Ook doe je dit om concurrentie te slim af te zijn of te kijken of je deze überhaupt wel hebt.
4. Bedrijfsnaam en logo
Nu ga je kijken naar de vormgeving van jouw onderneming. Veel ondernemers beginnen hierbij eerst met een goede naam. Een belangrijke regel is om te kijken of jouw naam al geclaimd is. Dit betekent dat hij al in het KVK-register opgenomen is, dan zal je opzoek moeten naar een andere naam. Daarnaast is het ook slim om te controleren of de website met jouw bedrijfsnaam nog beschikbaar is.
5. Verzekeringen
In welke tak ga jij acteren als ondernemer? Afhankelijk van jouw beroepskeuze zullen er meer of minder risico’s kleven aan werkzaamheden. Iemand die als zelfstandige in de bouwsector aan het werk gaat zal bijvoorbeeld beter moeten letten passende verzekeringen. Dan iemand die hele dagen op het kantoor zit. Kijk dus goed welke verzekeringen jij nodig hebt.
6. Algemene voorwaarden
Een goede ondernemer gaat eerst zitten met een jurist. Deze weten vaak alles over algemene voorwaarden. Verkoop jij producten of diensten, dan zijn hier altijd algemene voorwaarden aan verbonden. Wanneer jouw product of dienst niet bevalt hebben klanten altijd rechten. Maar deze kan je beperken door de juiste voorwaarden te stellen. Een jurist moet deze altijd controleren!
7. Inschrijven bij de KVK
Het laatste en belangrijkste onderdeel is toch wel het inschrijven bij de KVK. Want dan pas kan jij officieel een bedrijf runnen. Een inschrijving bij de KVK kost rond de 50 €. Na je inschrijving ben je gelijk belastingplichtig dit is iets om rekening mee te houden wanneer jij je gaat inschrijven.