GeldHandigNieuws

Zo verduurzaam je je woning: Dubbel Glas

0

Het lijkt wel of alles tegenwoordig over duurzaamheid gaat. Protesten door Extinction Rebellion, die vindt dat de regering onvoldoende doet om de toekomst van mens en milieu te beschermen, van boeren die tegen de stikstofmaatregelen zijn, het heeft allemaal met duurzaamheid te maken. Want nu duurzamer leven betekent, zo is de opvatting, dat deze aarde langer zal blijven bestaan. En iedereen kan zo zijn bijdrage, groot of klein doen. Een maatregel die niet alleen duurzaam voor het milieu is, maar ook voor je portemonnee, is het vervangen van enkel glas door dubbel glas.

Wat is dubbel glas?

Eigenlijk zegt de naam het al: het is een dubbele glasplaat met daartussen een luchtdichte ruimte, spouw genaamd. Deze ruimte werkt isolerend en dat betekent dat warmte beter binnen blijft. Daarnaast werkt de isolatie ook voor geluid, in een huis met dubbel glas dringt minder geluid van buiten door.

Naast regulier dubbelglas (waar lucht in de spouw zit), is er tegenwoordig ook HR++ glas. Dit is een weer een stapje verder, hierbij zit er een speciale coating op het glas én zit er edelgas in de spouw.

Is dubbel glas duur?

Heb je nu enkel glas en denk je aan dubbel glas voor je woning? Dan verwacht je misschien dat de kosten enorm zullen zijn. En natuurlijk moet je investeren om je enkel glas te laten vervangen door dubbel glas. In de meeste gevallen kunnen de experts gelukkig wel werken met de huidige kozijnen, waardoor de kosten beperkt blijven.

De investering die je moet doen, kun je echter wel terugverdienen. Dit komt vooral doordat je gaat besparen op je warmterekening. Dankzij het nieuwe dubbele glas blijft de warmte beter in je woning hangen, waardoor de verwarming minder zijn best hoeft te doen. En dat merk je op de rekening!

Ook gaat het energielabel van je huis dankzij het plaatsen van dubbel glas omhoog, en dat betekent dat je huis meer waard wordt. Verder is er dubbel glas met een speciale zonwerende coating, waarmee warmte in de zomer beter buitenshuis gehouden kan worden, wat je weer kosten bespaart voor bijvoorbeeld een airco of ventilatoren.

Naast dat dubbel glas dus beter is voor het milieu omdat je verwarming minder hoeft te werken, voel je dit ook in je portemonnee. De maandelijkse kosten dalen meteen, een win-win situatie dus!

De Laatste Tuintrends voor de winter

Vorig artikel

DJ Apparatuur: Wat heb je allemaal nodig als DJ?

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Geld