Nieuws

5 x: dit wist je nog niet over wijn

0

Echte bourgondiërs kunnen ontzettend genieten van een goed glas wijn op zijn tijd. De damp op het glas van de koude substantie, de fruitige druivensmaak die de zwaardere smaak van de alcohol compenseert – het kan een heerlijke beloning zijn na een lange werkdag. Gelukkig komen er ook steeds meer alcoholvrij wijnen op de markt zodat je ook als niet-alcoholdrinker niet het genot van een glas wijn hoeft te missen. Maar: ook als wijnkenner zou het kunnen dat je niet álles over het bijzondere product weet. Daarom presenteren we je in dit artikel 5 feitjes die je wellicht nog niet wist over wijn.

 Witte wijn wordt niet gemaakt van witte druiven

 Veel mensen denken dat witte wijn wit is omdat het gemaakt wordt van witte druiven, en rode wijn van rode of blauwe druiven. Dit is echter een fabeltje. Ook witte wijn ordt gemaakt van blauwe druiven, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Witte wijn wordt alleen niet donkerder van kleur omdat de schillen van de druiven worden verwijderd voor het vergistingsproces.

Er zitten véél druiven in een fles wijn

Hoewel je natuurlijk weet dat wijn gemaakt wordt van druiven, ben je je wellicht niet heel bewust hoeveel druiven je daadwerkelijk drinkt als je een glas wijn of meerdere wijnglazen drinkt. Ondanks dat wijn minder naar druiven smaakt als een glas puur druivensap, drink je daadwerkelijk wel veel verwerkte druiven. Zo zitten in een glas wijn maar liefst 125(!) druiven, en in een fles wijn zitten zelfs 700 druiven. Zo klinkt een fles wijn ineens ontzettend gezond, niet waar?

Oenofobie

Wist je dat je ook angst kunt hebben voor wijn? Bijvoorbeeld omdat je bang bent voor de substantie, het drinken of de gevolgen van het drinken, maar ook omdat je bijvoorbeeld een keer een nare ervaring hebt gehad met wijn. Je zou misschien verwachten dat je angst voor wijn eerder vinofobie zou noemen, maar oenofobie is de term.

Wijnglazen rechtop

Hoewel je wijnglazen, zoals die van Pasabahce misschien het liefst omgedraaid in de kast zou willen zetten omdat je het gevoel hebt dat dit hygiënischer is, is dit niet aan te raden. Hoe schoon je kastje ook is, de geur van het kastje gaat ongetwijfeld in de wijnglazen trekken en dit beïnvloed de smaak van de wijn tijdens het drinken. Liever zet je ze rechtop en spoel je ze nog even af met koud water voordat je er wijn inschenkt.

Toosten op je gezondheid gebeurde bij de Grieken al

Dat wij vandaag de dag proosten op onze gezondheid, is niet iets van de laatste jaren De oude Grieken deden dit namelijk ook al, maar wellicht niet om dezelfde reden als je zou denken In plaats van elkaar alleen een goede gezondheid te wensen, was het namelijk ook een manier om te kijken om de gekregen drank niet vergiftigd was. De glazen werden tegen elkaar geklonken en door de golf die vervolgens in het glas ontstond, zou drank kunnen overvliegen van het een naar het andere glas. Als de wijn vergiftigd zou zijn, zou iemand vanzelfsprekend niet willen proosten – omdat de persoon in kwestie dan zelf ook risico zou lopen.

4 must-have artikelen voor in jouw toilettas! 

Vorig artikel

Alles wat je moet weten over een nieuw telefoon abonnement

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws