Ga je voor het eerst een eigen huis kopen? Of wil je meer informatie over het regelen van je hypotheek? Er zijn dan verschillende dingen waar je op moet letten. Het kopen van een huis of pand kan best spannend zijn. Er komen veel complexe zaken bij kijken en het is dus van belang dat je weet wat de aandachtspunten zijn zodat je geen fouten zult maken. Wij hebben voor je uitgezocht wat deze punten zijn! Sta je dus op het punt om een hypotheek af te sluiten en weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan vooral verder!
Hypotheken
Er zijn veel verschillende hypotheken. Zo zijn er bijvoorbeeld spaarhypotheken, hybride hypotheken, bankhypotheken, annuïteitenhypotheken en nog veel meer. Eigenlijk is een hypotheek, simpel gezegd, een lening om bijvoorbeeld een woning of pand mee te kunnen kopen. Hiermee is een hypotheek officieel een zekerheidsrecht: het huis geldt bij een hypotheek als onderpand. Dit houdt in dat wanneer jij betalingsproblemen hebt en je de hypotheek niet meer kunt aflossen, de verzekering het recht heeft om jouw huis of pand door te verkopen. Je moet ook kunnen bepalen hoe hoog je hypotheek kan zijn. Hier kun je berekenen wat je maximaal kunt lenen.
Begin op tijd
Het regelen van een hypotheek kan van begin tot eind gemiddeld wel tot twee maanden duren. Begin dus op tijd met informeren en het aanvragen van je hypotheek. Zo voorkom je dat je achter de feiten aan gaat lopen en dat je iets vergeet. Ook zorg je er zo voor dat het proces van een huis kopen niet onnodig vertraging op zal lopen en dat je papieren niet op orde zijn. Je hypotheek is vaak een groot onderdeel van het kopen van een huis, dus onderschat dit niet.
Werk het kostenplaatje uit
Als je van plan bent een huis te kopen, is het handig om een financieel overzicht op te stellen waarin precies duidelijk wordt hoeveel geld je zou kunnen lenen. Op basis hiervan wordt dan bepaald door een notaris hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Dit hangt dus allemaal af van je inkomen en uitgaven, je hoeveelheid spaargeld en eventuele extra kosten zoals een verbouwing die op de planning staat. Ook je schulden en andere financiële verplichtingen zijn van invloed op de hoogte van je hypotheek. Kijk daarom – voor je overgaat tot de aankoop van een huis – naar hoeveel eigen geld je beschikbaar hebt, houd rekening met mogelijke extra kosten en verdiep je ook in je huidige openstaande schulden.
Doe onderzoek
Zoals we hierboven al genoemd hebben, zijn er veel verschillende hypotheken. Ook zijn er veel aanbieders voor hypotheken, en is het dus belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen voor je ergens mee in zee gaat. Zaken als de hypotheekrente en -looptijd moet je vergelijken, een hypotheekofferte aanvragen van tevoren en kijken naar de hypotheekrenteaftrek.
Mocht je overweldigd worden door het aanbod, kun je er ook altijd voor kiezen om een hypotheekadviseur in te schakelen. Zo weet je zeker dat je verstandige keuzes maakt en niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.