Nieuws

Hoe check je of een website betrouwbaar is?

0

De berichten van oplichting en fraude, vooral online, vliegen je om de oren. Als je niet beter zou weten, zou je wel kunnen denken dat je niets meer veilig kunt doen online. Maar voor elke keer dat het mis lijkt te gaan, gaat het veel vaker wél goed. Niet in de laatste plaats omdat steeds meer mensen weten waar ze op moeten letten en niet zomaar in elke oplichtingspoging trappen. Wil jij weten waar je op moet letten? Zo check je of een website betrouwbaar is.

Lees reviews

Voordat je allemaal gegevens achterlaat of een bestelling of betaling doet, is het aan te raden om reviews te raadplegen. En dan niet op de website zelf, maar op een extern platform. Daar staan betrouwbare reviews die niet door de aanbieder kunnen worden aangepast, dus dan weet je zeker dat je ze kunt vertrouwen.

Zijn er heel weinig reviews en zijn ze zonder uitzondering uitermate positief? Dan kan het zijn dat dit ‘gekochte’ reviews zijn, en dus niet echt. Wat ook kan helpen, is een website als casino oplichters te raadplegen. Hier delen experts hun ervaringen met websites en die hebben vaak uitgebreid onderzoek gedaan. Hoef jij het niet meer te doen!

SSL-certificaat

Eigenlijk begint je check bij het SSL-certificaat. Is deze niet aanwezig, dan is de verbinding met de website niet beveiligd en kunnen anderen vrij eenvoudig alles zien wat jij doet (dus ook het invoeren van inloggegevens!).

Of een website een SSL-certificaat heeft, zie je eenvoudig. In de adresbalk van de browser staat dan een slotje voor het adres, en het adres begint met https:// in plaats van http://. Je kunt op het slotje klikken en dan krijg je informatie over het certificaat, zoals aan wie het is uitgegeven. Dit kun je bij twijfel altijd even checken.

Is er een certificaat, dan is de verbinding dus in ieder geval veilig. Maar meer zegt het ook niet, dus de website kan alsnog onbetrouwbaar zijn. Kijk daarom vooral nog even verder voordat je verder gaat!

Vertrouw op je eigen gevoel

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dit vaak ook. Let er dus op of prijzen niet heel erg afwijken van andere aanbieders. Heeft een webshop (merk)kleding in alle maten ruim op voorraad tegen onmogelijk lage prijzen? Dan is er vaak iets mis.

Ook websites waarbij je geen contactgegevens kunt vinden en de klantenservice onbereikbaar lijkt te zijn, moeten alle alarmbellen doen afgaan. Dat geldt ook voor websites die snel in elkaar geflanst lijken te zijn, boordevol spelfouten bijvoorbeeld, of overduidelijk vertaald met Google Translate. Criminelen willen snel geld verdienen en besteden hier dus geen tijd en geld aan.

Maar ook als iets betrouwbaar lijkt te zijn en je er geen goed gevoel bij hebt, bijvoorbeeld na contact met de klantenservice, willen we je vooral aanraden om op je gevoel te vertrouwen. Je kunt het mis hebben, maar beter te voorzichtig dan achteraf spijt hebben en opgelicht te zijn, toch?

Dit kun je niet missen tijdens jouw vakantie

Vorig artikel

Bedrijfs vormgeving in 2021? Hier zijn 3 Trends om rekening mee te houden

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws