Lijstjes

Wat zijn de belangrijkste Energiebronnen in Nederland?

0

Sinds de groei van de populariteit van zonne-energie is er een stuk meer aandacht voor innovatie en ontwikkelingen op het gebied van energie opwekkingen. Er zijn natuurlijk traditionele vormen van energie opwekking, maar ook steeds meer nieuwere vormen van energie opwekking in Nederland. Benieuwd wat anno 2020 de belangrijkste energiebronnen zijn in Nederland? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Traditionele energie

De belangrijkste energiebronnen zoals we die al jaren kennen zijn fossiele brandstoffen. Hierbij moet je denken aan steenkolen en aardgas. Dit is relatief goedkoop om te vervaardigen en altijd in grote hoeveelheden beschikbaar, terwijl dit bij veel duurzame energie niet het geval is (denk aan wind- of zonne-energie). Het grootste nadeel is echter dat deze traditionele energiebronnen CO2 uitstoten – iets waarvan we allemaal weten dat het nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Daarom zijn er steeds meer verschillende vormen van energie, die allemaal een stuk duurzamer zijn.

Duurzame energie

Windenergie

In Nederland hebben we veel windmolens staan, vooral naast snelwegen of op grote stukken weiland. Ook zijn er veel verschillende projecten op windenergie op te wekken, bijvoorbeeld door het plaatsen van windparken op zee. Ook de windmolens zelf hebben veel ontwikkeling gekend: een moderne windturbine kan tegenwoordig evenveel stroom opwekken als wat een heel windpark van 25 windturbines 25 jaar geleden kon. Om te kijken waar jouw energie vandaan komt, kun je dit checken bij jouw energieleverancier.     

silhouette of wind turbines during sunset                                                                                                          

Zonne-energie

Zonne-energie is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren op hun dak en er zijn ook gemeentes die zonnepanelen installeren in weilanden om zo een hele wijk te kunnen voorzien van stroom. Daarnaast is het tegenwoordig, met behulp van een zonneboiler, ook mogelijk om warm wtaer te kunnen produceren met zonne-energie.

Biomassa

Ook biomassa is een (iets minder bekende) vorm van duurzame energie. Hierbij wordt organisch materiaal (denk aan hout of afval afkomstig uit groente, fruit of de tuin) verbrand. Je zou denken dat hierbij dan ook CO2 zou vrijkomen (wat natuurlijk schadelijk is voor het milieu), maar dat valt wel mee. Dat komt doordat de CO2 die bij de verbranding in de atmosvfeer verdwijnt daarvoor al is opgenomen uit de atmosfeer tijdens de groei van planten of bomen. Experts spreken hierbij van een gesloten CO2 kring, wat niet schadelijk is voor de natuur.

 Waterkracht

Iets minder bekend in Nederland, maar wel in Europa: waterkracht. Deze vorm van energie opwekken wordt vooral in andere Europese landen uitgevoerd, maar is in Nederland nog niet heel populair.

Toekomst van duurzame energie

Als het gaat om duurzame energie doet ons buurland Duitsland het heel erg goed. Daar wekken ze een derde van de enregie al duurzaam op. Nederland loopt echter nog een stukje achter, onze overheid streeft ernaar om in 2023 zo;n 16% van de energie duurzaam op te wekken. Dit wordt sneller bereikt wanneer meer Nederlanders overstappen naar duurzame energie, zoals zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen in Nederland blijft de laatste jaren fors groeien, zo kopte het NRC in januari.

 

Wat is een toner? En wat is het verschil met een cartrigder?

Vorig artikel

Haal meer uit je website met content marketing

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Lijstjes