Ben jij benieuwd of je belasting moet betalen over je crypto? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel geven wij aan of jij wel of geen belasting over je crypto moet betalen en hoeveel dit dan zal zijn. Lees dit artikel dus voor meer informatie over crypto en belasting.
Bezit jij cryptovaluta? Dan moet je deze verplicht opgeven bij de belastingdienst. Veel mensen denken dat dit niet hoeft en dit zorgt voor veel misverstanden. De wet- en regelgeving over crypto en belasting betalen ontbreekt. Ondanks dat het niet een officieel betaalmiddel is, moet je toch belasting betalen. Hoe zit dit precies? En hoe kan je nu aangeven dat jij ook crypto’s bezit bij de belastingdienst?
Belasting op crypto
Laten we niet te ingewikkeld beginnen. Zo heb je de waarde van jouw cryptomunten die je hebt bij Bitvavo. Deze vallen voor particulieren in de BOX 3, dit geldt hetzelfde als spaargeld en goud dat je bezit. De waarde in euro’s van alle cryptomunten die je bij elkaar bezit vallen hieronder. Vanaf het jaar 2021 is dit ingaan voor alle bezitters van crypto. Maak op nieuwjaarsdag een screenshot van jouw wallet. Dat is genoeg bewijs voor de belastingdienst en het opgeven van jouw bezit.
Belasting over winst en verlies
Het kan zijn dat op het moment dat jij een product of dienst uitbetaald in crypto zoals de Bitcoin hij behoorlijk hoog is. Hierna daalt de Bitcoin koers ineens aanzienlijk. Dat is vervelend, want je zal belasting moeten betalen over de koers op het moment van uitbetalen. Het is dus goed om altijd te bekijken wanneer het beste moment is om je cryptomunten uit te betalen.
Belastingdienst inlichten over crypto’s
Jij hebt keurig aangegeven wat je hebt verdiend in 2021. Maar nu komt 2022, je hebt ineens een crypto ingekocht die is vertiendubbeld. Wees alert en bel met vragen altijd met de belastingdienst. Zij kunnen je nu vertellen hoeveel je moet gaan betalen of wat je het beste kan doen moet jouw crypto. Zorg ervoor dat alles dat je inkoopt en verkoopt helder en overzichtelijk blijft zodat je een sluitende administratie kan inleveren.
Belastingdienst en de blockchain
Omdat er gezien is dat er steeds meer mensen handelen in cryptomunten wil ook de belastingdienst hierop inspelen. Zo worden en steeds meer regels ontwikkeld die gelden voor de blockchain. Wanneer je bijvoorbeeld als particulier crypto aan het minen bent. Omdat het geld wat je hiermee verdient opbrengsten zijn uit overig werk moet je hiervoor belasting gaan betalen. Toch blijven minen kan aantrekkelijk zijn. Zo weet je zeker dat zelf geminde cryptomunten nergens zijn geweest. Met het oog op privacy heel aantrekkelijk.
Loon via crypto
Steeds meer worden werknemers uitbetaald in cryptomunten. Nu is dit een nieuwe trend en zie je ook dat het vaak maar een kleine hoeveelheid van het salaris is. Maar wellicht dat dit in de toekomst gaat veranderen en dat iedereen in cryptomunten uitbetaald krijgt. Zou jij het zien zitten om je volledige salaris in Bitcoin uitbetaald te krijgen?