Nieuws

Een zonnepaneel toch design-technisch mooi integreren op je huis

0

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe zonnepanelen er mooi uitzien op je dak en niet alle aandacht trekken of lelijk afsteken tegen de dakpannen? Je kan ze tegenwoordig mooi verwerken op je huis en wij vertellen je hoe.

Het design

Zonnepanelen zijn natuurlijk erg goed voor het milieu en energie besparend. Een ontzettend goede optie om minder uit te geven aan je energie rekening en om groener bezig te zijn. Alleen worden deze panelen nog wel eens lukraak op het dag gegooid. Dat zorgt dat er vaak voor dat de zonnepanelen erg veel opvallen terwijl de meeste mensen dat juist niet mooi vinden. Soms zelf zo erg, dat ze liever geen zonnepanelen nemen. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen.

Prints

De innovatieve en vooral ook creatieve zonnepanelen waren afgelopen oktober te bewonderen tijdens de Dutch Design Week. Mensen konden zonnepanelen zien in allerlei kleuren en prints. Van abstracte figuren tot prints van bakstenen. Dat laatste kan erg handig zijn wanneer mensen liever een onopvallend design willen. Bijvoorbeeld op een witte muur, een gekleurde gevel of een bakstenen muur.

De prints zitten achter het glas van de zonnepanelen. Op die manier kan er wel energie worden opgewekt en kunnen de ontworpen prints er toch doorheen gezien worden. Dat leidt enigszins tot kwaliteitsvermindering, maar daar zijn ze ontwerpers het niet helemaal mee eens. Deze zonnepanelen kunnen namelijk op de muren en gevels geplaatst worden. In feite levert het dus alleen maar meer energie op.

Strenge bouweisen

De overheid heeft beslist dat er strengere energieregels moeten hangen aan gebouwen en met name in de nieuwbouw. Zowel woningbouw als utiliteitsgebouwen moeten eraan geloven. Er moet voldaan worden aan bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Dat betekent dat kantoorpanden vanaf 100 vierkante meter vanaf nu in ieder geval energielebel C moeten hebben.

Zakelijke zonnepanelen

Strenge bouwregels of niet, iedereen zal langzamerhand aan zonnepanelen moeten gaan denken. Lukt dit niet bij je eigen huis, kan je misschien ook zakelijk je steentje bijdragen door daar mooie zonnepanelen aan te leggen. Ook al heb je een klein dak, je kan er zeker wat uithalen. Je kan tegenwoordig zelfs zakelijke zonnepanelen leasen. De mogelijkheden zijn oneindig.

Zonnepanelen als dak

Dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om een dak volledig te laten maken van zonnepanelen. Je legt er als het ware geen panelen op, maar bouwt het gehele dak van de energieopwekkende panelen. Een dak van zonnepanelen scheelt qua kosten niet eens zo veel met een paar losse panelen op het dak. Deze optie is design-technisch ook een van de mooiste om duurzaam en trendy energie op te wekken.

De komende jaren

Hoe je het ook went of keert, de komende decennia gaan we meet zonnepanelen zien. Misschien wel bij jou in huis. Door de energietransitie moeten bouwers wel rekening houden met duurzamere opties voor gebouwen. De zonnepanelen zullen de komende jaren veel terrein winnen. Het aanzien van zonne-energie verandert daarmee ook. Het wordt steeds aantrekkelijker, duurzamer en ook mooier.

De coolste moderne bedrijfsuitjes in 2019

Vorig artikel

4 tips om goedkoop geld te lenen

Volgende artikel

Ook iets voor jou

More in Nieuws